https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Бяло течение: кога е повод за притеснение

0

Кога наличието на бяло течение е повод за притеснение

byalo techenie
Женските репродуктивни органи са така устроени, че техният вътрешен секрет им осигурява необходимата влажност и биологична защита срещу болестотворни микроорганизми. При нормална консистенция и количество той не изтича от влагалището. Отделянето на белезникава течност, понякога придружена от парене и сърбеж, не е нормално състояние. Среща се често и затова не буди тревога. Но ако не вземете необходимите мерки, т.нар. бяло течение може да се превърне в хронично.

То не е заболяване, а по-скоро симптом на инфекция. Би могло да засяга различни части от репродуктивната система. Най-често идва от влагалището, в по-редки случаи – от матката, маточните тръби, маточната шийка, външните полови органи.

Освен бяло на цвят то може да бъде жълтеникаво, жълтозеленикаво, мръснокафеникаво.

Една от причините за неговата поява е нарушената влагалищна микрофлора в резултат на вагинални промивки с антибебе ефект. При нормални условия влагалището поддържа оптимално ниво на киселинност, което не позволява развитието на патогенни микроорганизми и предпазва от възпалителни заболявания.

Най-честата причина за бяло течение са инфекциите, като водещо място заемат гъбичните. В тези случаи състоянието е много упорито. Инфектирането би могло да се получи и по полов път. Сексуалният
партньор може да причини проблем на жената заради лошата си хигиена, заболявания на репродуктивната система или в ролята си на преносител на инфекция без самият той да има оплаквания.

При младите момичета бяло течение понякога се наблюдава преди и след появата на менструалния цикъл. Може да се дължи на възпаление на половите органи, предизвикано от различни фактори, като употреба на замърсено бельо, прекомерно умствено сексуално стимулиране или мастурбация.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.