Бял крем против изгаряния

Белият крем представлява многогодишно луковично растение, чието стъбло е високо 1.20 м, стъблото е изправено. Притежава едри, бели цветове, ароматни, които са наредени в горната част на стъблото, а аромата е силен и сладък. Лукови­ците са люспести, едри и жълтеникави.

Освен като невероятно красиво декоративно цвете, белият крем се използва и като лечебно средство в медицината, като лечебни са всички негови части – плодове, цветове, луковици, като последните се изкопават наесен, когато е края на вегетацията на самото растение. Или пък може да се изкопаят и напролет, когато започва своето развитие. Не се мият, а се заравят в пясък.

casa-lily-cleanedВ състава на растението се съдържа етерично лечебно масло, също така множество флавоноиди, слузни вещества и други. Тези съставки са изключително полезни, като помощно средство при изгаряния и болки в ушите. Освен това е ценно обезболяващо,  противовъзпалително, противооточно и пикочогонно средство за малки и големи. Намалява дразненето по кожата при екземи.

При трудно заздравяващи рани, при замърсени такива, при рани от изгаряния или от рентгеново лечение, при гнойни рани и много други, белият крем е незаменимо лечебно средство. Народната ме­дицина препоръчва бе­лия крем и при отоци и екземи.

Ето и една рецепта с бял крем при слънчево изгаряне:

Направете си маслена настойка, като за целта вземете 20 грама цвят от бял крем и 200 мл зехтин. Двете съставки се поставят в тъмно стъклено шише. Оставят се 14 дни на слънце. След това време, извлекът се изцежда. С него се мажат засегнатите от изгаряне места, както и може да се капне при болки в ушите. Изпечена луковица пък лекува фурункули, акне и до­ри абцеси по кожата.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.