Брюкселското зеле – тайно оръжие срещу рака

Според учените, брюкселското зеле е истинска суперхрана

 

брюкселското зеле
Брюкселското зеле – тайно оръжие срещу рака

В шепа брюкселско зеле се съдържа 240% от препоръчителната дневна стойност на витамин K1. Също така с това количество брюкселско зеле се набавя витамин С. Този важен витамин има почти 130-процентно съдържание.

Едно проучване, проведено наскоро установи – брюкселското зеле е богато на фибри, манган, калий, холин и витамини от група В. изследването е имало за цел да докаже, че неговите антиоксиданти и други фитохимикали успешно се борят с хронични заболявания. Освен това, брюкселското зеле унищожава предраковите клетки, като по този начин предотвратява развитието на рак.

Участници от друго проучване, проведено по-рано през годината, всеки ден в продължение на пет седмици яли около 1,5 чаши брюкселско зеле. Зелето било приготвено на салата или леко задушено. След това те имали 28% понижение в броя на увредената ДНК. И освен това, брюкселското зеле помага да се зачене дете. Този супер зеленчук съдържа фолиева киселина, което увеличава плодовитостта при мъжете и жените.

Брюкселското зеле намалява риска от хипертония, затлъстяване и диабет. Основното нещо е да се консумира поне три пъти в седмицата, за да се усети ефекта от всички ползи, които този зеленчук има. По принцип, то може да бъде заменено от броколи, бяло зеле или карфиол. Всички те са богати на антиоксиданти, фибри, витамини и минерали.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.