Броколи, спанак и яйчни жълтъци са полезни за мозъка

Както знаете, полезните броколи съдържат антиоксиданти лутеин. Това е полезно не само за общото здраве, а най-вече за мозъка

броколи
Броколи, спанак и яйчни жълтъци са полезни за мозъка

Броколи, спанак и яйчен жълтък – едно трио, което трябва да присъства постоянно на трапезата ви. Експерти от Университета в Илинойс са установили следното: възрастните хора с висока концентрация на лутеин са облагодетелствени. При тях т.н. „кристализирана интелигентност“ е по-висока. Това означава, че те често усъвършенствуват знанията и уменията си, придобити преди много години, пише Дейли мейл.

В изследването са участвали 122 доброволци на възраст от 65 до 75 години. Участниците били подложени на тестове върху кристализираната интелигентност. Изследователите също така измерили нивата на лутеин в кръвта на доброволците. Бил им е направен и ядрено-магнитен резонанс /ЯМР/. Изследователите се фокусирали върху темпоралната кора – част от мозъка, свързана с кристализираната интелигентност.

Те установили, че участниците с високи нива на лутеин са се справили по-добре с тестове за кристализирана интелигентност. Това не можело да се каже за доброволците, в чиято кръв нивата на лутеин били с по-ниски концентрации. В допълнение, тези участници се оказали по-дебело сиво вещество в парахипокампалната кора, – част от мозъка, свързана с кристализираната интелигентност.

Учените смятат, че може би лутеина намалява възпалението в мозъка и ускорява предаването на сигнали между нервните клетки. Между другото, преди време експерти от Университета на Флорида установили, че лутеинът може да предотврати свързаната с възрастта дегенерация на макулата. Това е и основната причина за загуба на зрението при възрастните хора. И все пак, според някои изследователи, лутеинът помага за поддържане на младостта на кожата.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.