Хормоните ли са виновни за честата смяна на настроенията по време на бременността

Бременността е период, през който настъпват множество очаквани и неочаквани промени в организма на бъдещата майка

bremennostta
Бременността идва и с честото преминаване от едно настроение в друго. Тя се дължи най-вече на хормоналната буря, която се образува в женското тяло. Тези хормонални промени влияят върху целия процес на обмяна на веществата.

Променените нива на хормоните се отразяват на нервната система и рефлектират върху усещанията, настроенията и чувствителността като цяло. Всъщност това е заложено от природата, смятат някои специалисти.

Когато сетивата на бременната са изострени, тя увеличава способността си отрано да „улови“ опасностите за бебето и да вземе мерки за опазването му.

Повишената сприхавост и раздразнителност са своеобразен тест за бременност

Установено е, че около 6-ата гестационна седмица жената става по-емоционална. Този период продължава до 10-ата седмица, когато приключва ембрионалната фаза от вътреутробното развитие и започва феталната. При някои жени той се характеризира с безпричинна смяна на добро и лошо настроение, при други настъпва тревожност и депресия.

Близките трябва да проявят разбиране към бъдещата майка и да й окажат подкрепа. Когато жената се почувства по-спокойна, това е знак, че организмът е приел плода и навлиза във второто тримесечие, смятано за най-спокойния период на бременността.

Емоционалното затишие в средата на 9-месечния период предвещава по-интензивни емоции към края на бременността. Силните чувства и честата смяна на настроенията се наблюдават и нарастват с приближаването на термина за раждане. В този етап могат да се търсят и причини от психологичен характер. Бъдещата майка се тревожи как ще протече родилният процес, дали с бебето всичко ще е наред. А дали двамата родители ще могат да се справят с грижата за бебето?

За да не се стигне до емоционален срив, специалистите съветват бременната жена да си осигурява достатъчно време за сън и почивка. Колкото се може по-често да се разхожда и да обърне внимание на здравословното хранене. Тези мерки са в основата на доброто настроение на бъдещата майка и на правилното развитие на бременността. Към обичайните разходки могат да се добавят специални масажи и йога упражнения.

Ако в продължение на 2 седмици жената се чувства потисната и няма изглед лошото настроение да отмине, желателно е да се потърси професионална помощ.

Други признаци, които насочват към такова решение, са постоянната тревожност, безсъние, невъзможност за концентрация на вниманието, трудности при запомняне, липса на апетит или неудържимо желание постоянно да се приема храна.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.