Върши ли работа брахитерапията при рак на простата?

Брахитерапията се назначава само при тумори, които не са много развити

При брахитерапията туморите могат да се облъчват и отвътре.

брахитерапията
Върши ли работа брахитерапията при рак на простата?

У нас обаче по-известно е външното облъчване с линеен ускорител. Но вътрешното набира скорост, казва д-р Камен Недев от софийската „Сити клиник“.

Облъчва се само туморът, и то с много висока доза, за да бъде ликвидиран и да има радикално излекуване. Това означава, че брахитерапията не е така ефикасна при вече напреднали тумори.

Брахитерапията се прилага най-често при простатен карцином и е алтернатива на отстраняването на простатата с операция. Двата метода са с еднакви шансове за успех. Който е подходящ за операция, обикновено е подходящ и за брахитерапия. При нея 5-годишната преживяемост обичайно е 100%. При 80-90% от болните преживяемостта е 10-годишна.

При рак на простатата има 3 групи болни според стадия му, хисгологията и стойностите на туморния маркер от теста за специфичния антиген PSA

Според риска се подбира подходящата терапия. Брахитерапията се прилага и за по-рисковите групи, но съчетана с външно облъчване.

За пациенти, при които може да се избира видът терапия, се преценяват страничните ефекти. При хирургичната те са най-често незадържане на урина и еректилна дисфункция.

„При брахитерапията тези усложнения липсват. Тя си има свои странични ефекти, които се повлияват с лекарства“, обяснява пред „Живот без рак д-р Недев. Сред тях са например дизурия (парене и болка при уриниране), рядко стеноза на уретрата, която се коригира оперативно. Това лечение в най-висок процент запазва еректилната функция, което мотивира пациентите да го изберат, казва лекарят.

При простатен карцином чрез брахитерапия се облъчва само жлеза, но не и най-близките лимфни възли. Нужни са 2-3 процедури без болничен прием. Плаща ги здравната каса. Траят 1-2 часа при спинална анестезия, което значи безчувственост от кръста надолу. Човек остава няколко часа под наблюдение и си тръгва вечерта. В следващите дни няма болка, нито диета.

Процедурата е подобна на пункция. Работи се под ехо-графски контрол през ректума. Простатата се заигля през кожата по специална решетка с координати. Поставят се няколко игли, дълги 20-25 см. Извън тялото остават поне 10 см от иглата. Няма значимо кървене, не се налага разрез. Вкарва се висока доза радиоактивен препарат, а по света тестват и още по-висока. Иглите се свързват с апарат за облъчване, в който радиацията идва от „семенце“ иридий. За кратко време то отдава много енергия. Облъчването става през иглите.

Тези 3 процедури заместват 39 процедури външно облъчване, казва д-р Недев. По-краткото облъчване с висока доза е по-малко токсично и има по-малко оплаквания от парене при уриниране. Пълното възстановяване е за 1-2 до 7 дни.

За простатния карцином хората вече са доста информирани, но при рак на маточната шийка масово не се знае и не се препоръчва брахитерапия, казва д-р Недев. Жените не знаят, че в локален стадий има алтернатива на операцията за отстраняване на матката. Брахитерапията се прилага и след такава операция. А също при запушен бронх например, след като той е отпушен донякъде с лазер. Същото се прави и при напреднал рак на хранопровода.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.