Боровинки – кои са са по-полезни – дивите или култивираните?

Много хора са на мнение, че дивите боровинки са по-полезни от отглежданите във ферма. Дали е така?

Боровинки, диви ягоди, къпини и малини – всички те са много полезни  за здравето.

боровинки
Кои боровинки са по-полезни – дивите или култивираните?

И едрите култивирани боровинки, и дребните от гората са много богати на хранителни вещества. От гледна точка на здравето разлика между тях няма. И двата вида са превъзходни. Богати са на фибри и витамини С, К и на мощни антиоксиданти, сред които антоцианини, придаващи им тъмносиния цвят.

Всъщност боровинката превъзхожда всички останали плодове по биохимичен профил. При равно тегло на диви и на култивирани боровинки в дивите съдържанието на антиоксиданти е двойно по-голямо. Освен това антиоксидантите в дивата боровинка са химически по-активни в човешката клетка. Затова, при възможност се опитайте да си набавите боровинките от гората.

Има разлики и в количеството и броя на антоцианините. В дивата боровинка те са повече – общо 26 вида, и й помагат да оцелее в по-суровите условия. Дивата боровинка не е, така да се каже, разглезена като култивираната, която бива подхранвана, за да наедрее и да стане по-сладка, а и за да запази търговския си вид след транспортирането.

Доказани ползи за здравето от боровинките – диви или култивирани – има при два случая. Стари хора, пиещи сок от боровинки, подобряват паметта си. При силно затлъстели хора пиенето на смути от замразени или изсушени боровинки на прах рязко подобрява чувствителността им към инсулина.

Ако човек държи да яде пресни боровинки, ще трябва да си купува култивирани. Дивите издържат малко и се налага цялата реколта да бъде замразявана.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.