Болните от диабет и затлъстяване не бива да излизат в пиковите часове

Жертвите на затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания не могат да излизат в пиковите часове, установиха британските учени от Университета в Шефилд

смог
Болните от диабет и затлъстяване не бива да излизат в пиковите часове

Те открили, че високото съдържание на вредни вещества в атмосферния въздух може да доведе до влошаване на здравето при тези пациенти.

Това се дължи на факта, че увеличеното замърсяване на въздуха допринася за увеличение на кръвното налягане и нарушаване на инсулиновата чувствителност – и двата фактора увеличават риска усложнение на здравето при затлъстяване и диабет. В допълнение, авторите препоръчват също така, жертвите на астма също да избягват местата, на които има интензивен смог. Това се отнася най-вече за най-малките и най-възрастните пациенти с астма.

Всяка година повече от три милиона смъртни случаи в света са причинени от високата концентрация на смог – казва професор Робърт Стори, автор на изследването. Замърсяването на въздуха е сред десетте предотвратими риска от заболяване, заедно с ниската физическа активност, високия прием на сол, високия холестерол и употребата на наркотици. Има достатъчно доказателства, че замърсяването на въздуха е свързано с дълготрайни болести и смъртни случаи при сърдечно-съдови заболявания. Смогът не само влошава хода на тези болести, но самият той се превръща в причина за тях. Ние трябва да увеличим натиска върху политиците, за да се гарантира, че те ще приемат нови закони за ограничаване на вредните емисии в атмосферата.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.