Болната жлъчка изисква специален хранителен режим

Как да си спестите болката от болната жлъчка?

жлъчка
Болната жлъчка изисква специален хранителен режим

 

Една от основните функции на жлъчката е отнемане на излишния холестерол от тялото. Освен това, тя има и антибактериални свойства, които спомагат да не могат да се развиват жлъчни ферментационни и гнилостните процеси в червата. Ако дългосрочно време в червата и стомаха постъпва жлъчен сок, се развива дефицит на мастноразтворими киселини. Симптомите на това явление са:

 • крехки кости, поради липсата на витамин D
  склонност към кървене поради липса на витамин К
  нощна слепота поради липса на витамин А

Секрецията на жлъчката е полезна, но когато е в особено големи количества, това може да предизвика сериозен здравен дискомфорт. За добрата работа на жлъчката е необходимо онова, което е важно и за добрата работа на черния дроб и стомаха – 5 хранения на ден, по едно и също време, в малки количества, с подбрана храна и по възможност да не се яде нищо след 18 часа.

Има храни, който трябва да станат задължителни, ако искате не само здрава жлъчка, но и ако трябва да си спестите един такъв неприятен симптом, какъвто е дефицита на мастноразтворими киселини.

Какво трябва задължително да хапвате? Растителни мазнини с жлъчегонно действие. Тяхното присъствие в диетата трябва да бъде 80-90 грама, с 40% от този брой – растителни мазнини. Тези мазнини са:

 • слънчогледово масло
  масло от авокадо,
  зехтин,
  царевично олио,
  фъстъчено масло, но в по-ограничени количества.

Особено полезен е зехтина, който засяга доброто храносмилане. Тези масла трябва да се използват в чист вид, без топлинна обработка. Те са полезни да се добавят към салати или да се правят с тях сосове и майонези.

Особено полезни са листните зеленчуци, цитрусовите плодове и други храни с витамин С. Освен холеретичен резултат правиният хранителен режим ще предотврати образуването на камъни в жлъчката. В идеалния случай, тези полезни за жлъчката храни, трябва да се консумират всеки ден по пет-шест порции.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.