https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Болкоуспокояващите не са толкова безобидни

0
термовизия

Термовизуалната диагностика е надежден, бърз и сигурен метод за откриване на сериозни заболявания

Едно от най-новите проучвания, проведено от организацията Nuffield Health показва, че милиони хора приемат болкоуспокояващи лекарства, за да могат да си свършат работата нормално. Проблемът е, че в доста от тези медикаменти има съдържание на кодеин, към който хората стават зависими.

болкоуспокояващиОт изследването се вижда, че една четвърт от възрастните хора в Великобритания редовно приемат болкоуспокояващи, а при всеки пети това продължава от поне пет години. Британците в трудоспособна възраст са около 38 млн., което означава, че около 7,5 милиона от тях разчитат на различни медикаменти, за да се чувстват комфортно в работата си. Със сигурност не по малко сериозна е и цифрата за България.

Лошото е, че употребата на въпросните хапчета може да доведе до неприятни странични ефекти. Едни от най-често приеманите лекарства са парацетамол и ибупрофен. Те не са толкова опасни. Има обаче по-мощни болкоуспокояващи като трамадол (вид аналгетик), а също и тези със съдържание на кодеин, които водят до пристрастяване.

От изследването на Nuffield Health се вижда още, че хората приемат болкоуспокояващите за най-различни проблеми – болки в гърба и ставите, главоболие и др.

Според главният консултант на изследването Манош Кришна голяма част от хората, заседяващи се зад бюрото в работа, страдат от болки в гърба и прибягват до употребата на хапчета, за да изкарат работния ден. Той допълва, че поради липса или страх от лечение, е възможно пациентите да прибегнат към продължителната употреба на болкоуспокояващите, като в много случаи дори няма ясна диагноза от специалист. Това от своя страна може да доведе до други негативни последствия за пациентите като депресия, загуба на работата или развитието на някаква друга зависимост.

Манош Кришна съветва хората, които изпитват някаква хронична болка да се консултират с физиотерапевт, ортопед или невролог вместо да разчитат на самолечение. Масово се препоръчва и редовното спортуване и свалянето на излишните килограми, ако има такива.

Притесненията на експертите от факта, че хората имат много лесен достъп до мощни болкоуспокояващи лекарства, стават все по-големи. В проучване, проведено през 2011 година се казва, че от пет общопрактикуващи лекари четирима признават, че продължават да предписват такива лекарства на пациентите си, въпреки че са наясно с опасността от пристрастяване.

Ясен признак за пристрастяване към някой болкоуспокояващ медикамент е, ако при опит да се спре приема му, човекът получи симптоми, подобни на абсциненция.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.