Болките в ставите се засилват през есента и зимата

Болките в ставите са на трето място по честота след главоболието и оплакванията от умора


Обикновено във възрастта между 25 и 50 за първи път се регистрират симптоми на болките в ставите. Такива са скованост, ограничаване на движенията, намаляване гъвкавостта на ставите, зачервяване или подуване болка. Над 50 години повечето хора вече имат оплаквания.

Наследствеността е сред основните рискови фактори. Специалистите откриват връзка между артрита и хормоните, което обяснява и значително по-високото разпространение на заболяването при жените.

Със застудяването, увеличаването на влагата във въздуха и промените в атмосферното налягане зачестяват проблемите на опорно-двигателния апарат. През есента и зимата „обаждането“ на коляното е като барометър – прогнозира дъжд и захлаждане. Неразположението се дължи на износване на колянната става и понижено производство на вътреставна течност. Сутрин коляното може да е сковано, но след раздвижване оплакване-
то отшумява. Това не е причина да отлагате консултацията с лекар, който ще прецени дали се нуждаете от медикаменти, лечебни упражнения, витамини.

Сковаността на врата и горната част на гърба могат да издават шипове – костно-ставни израстъци около износени стави. Когато те притискат кръвоносни съдове, водят до световъртеж, главоболие, нарушения на зрението. За
изтръпване и болки в ръцете също са вероятни виновници. Шиповете не се лекуват, но подходящата физиотерапия облекчава болките.

Няма универсални съвети за ставните заболявания, тъй като въпреки приликите те са твърде различни. Лекарите препоръчват като превенция балансирано хранене и поддържане на нормално тегло, умерена и системна физическа активност.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.