Някои хора са в състояние да чувстват болката на другите, показва проучване

Болката на другите може да бъде почувствана, не само в преносен смисъл, показва ново проучване

болката

Болката на другите не е по-силна от нашата собствена, пише в старите книги. Оказа се, че има какво да добавим към тази мъдра сентенция.

Хората, страдащи от синдром на комплексна регионална болка (известен със съкращението от английски като CRPS), имат болезнени усещания. Това се случва,  когато видят друг човек изпитва болка. CRPS – това е синдром на хронична болка, причинена от множество сензорни, моторни и трофични нарушения.

В изследване, проведено от специалисти от Университета Аалто, взели участие 13 души с CRPS на горния крайник и 13 здрави доброволци, пише Psych Central.

Участниците гледали кратко видео за различните действия, извършвани с ръка. Например, в едно от видеата ръка стиска топката силно. През това време изследователите наблюдавали мозъчната дейност на доброволците, с помощта на магнитен резонанс.

Учените са забелязали, че при хора с CRPS при гледане на видео, в което участника би могъл да е почувствал болка се отбелязва анормална дейност в областите на мозъка, свързани с болката. При здравите доброволци не е имал такава дейност. По този начин, участниците с CRPS реагират на болката докато гледат видео, и то болка на места, на които се предполага че би могла да се почувства.

Според сканирането на мозъка, извършено, докато се гледа видеото, стана ясно че е възможно да се разграничат здравите индивиди от доброволци с CRPS. Изследователите казват, че очевидно CRPS засяга частите на мозъка, свързани с обработката на сигналите за болка и регулиране на движението. Експертите се надяват, че техните открития ще помогнат на хората, страдащи от CRPS.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.