Боли ли ви главата? Яжте без сол!

Колкото по-малко сол употребявате, толкова по-здрави ще бъдете!

 

главоболие
Боли ли ви главата? Яжте без сол!

Намаляването количеството на солта в диетата може да се намали интензивността на главоболието с почти една трета. Това е заключението на е американските учени от университета Джон Хопкинс.

Американските изследователи са открили, че ограничаването на дневната доза сол намалява броя на главоболията с 31%. Това може да се случи, ако намалите количеството на приеманата сол само с 3 грама – около половин чаена лъжичка. В един Биг Мак и пържените картофи от Макдоналдс се съдържа точно това количество сол. Продукти с повишено съдържание на сол са и хляба, сиренето, консервираните краставици и зърнените култури, както и всички онези вълшебни чаши на Маги, бързи спагети, чипс и печени ядки.

Според експертите, ограничаването на солта позволява да се намали интензивността на главоболията чрез намаляване на кръвното налягане. В този случай, ако минете от нездравословна на здравословна диета, това ще е без значение за главоболието. Но последиците от ограничаване на солта се наблюдава при всички хора, независимо от първоначалните нива на кръвното налягане.

Общо в експеримента участваха 400 души, които са били разделени на два групи. В първата, участниците следват диета с ниско съдържание на мазнини, богата на плодове и зеленчуци и нискомаслени млечни продукти. Във втората, участниците са били на една типична западна диета. Първоначално двете групи поддържат нивото на приема на сол върху индекса девет грама на ден, и това не е оказало влияние на броя на главоболията.

След това всички доброволци започнали да консумират по-малко сол (между 3-6 грама на ден). Интересното е, че и при двете групи значително намалели главоболията. Отбелязваме, че СЗО препоръчва да не се използва повече от 6 грама сол на ден.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.