Болестта на лятото – дизентерия и как да се предпазим

Дизентерията е едно от най-често срещаните заболявания през топлия сезон. То възниква заради лоша лична хигиена най-вече и пораженията може да са сериозно за стомашно-чревния тракт. Заболяването няма предпочитана възрастова група – то може да засегне, както най-малките, така и възрастни. И все пак малките деца от 0 до 4 години са най-засегнати. Позната е и под името шигела, защото се причинява от бактерии, които са от род със същото име.

Самото заболяване се предизвиква чрез поглъщане на дизентерийната амеба, при което човек се заразява с малка форма на бактерията, но след време тя се размножава много бързо, особено след като човек скоро е прекарал настинка или простудно заболяване. Докато бактерията нараства, тя живее в чревната кухина, а след като стане достатъчно силна се закрепва при чревните власинки. Много е опасно нелечението, защото при протичане в остра форма, има голяма опасност бактерията да се засели дори в такива жизненоважни органи като черния дроб и мозъка, и сериозно да ги увреди.

12802_bigИнкубационният период на заболяването трае от 1 до 7 дни. В началото човек се чувства отпаднал, без апетит, има силни коремни болки, може да се стигне до повръщане, гадене, диария със слуз и кръв, а често с увеличаване на честотата на ходене до тоалетната. Коремните болки се локализират най-често в областта на пъпа или в лявата половина на корема. Характерна е и бледата кожа, обложеният и сух език, ускорения пулс. Температурата се повишава и дори може да достигне до 39 градуса. Така тялото има голяма опасност да се дехидратира, заради загубата на вода. Разгарът на болестта протича в рамките на 4- 5 дни.

Заболяването се диагностицира след като се направят пълни микробиологични изследвания, които да покажат, че действително има наличие на причинител в организма.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.