Лекарства, които намаляват холестерола, предпазват от болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер изисква сериозно отношение и грижа за здравето още щом човек навърши 40 години, или поне 45 години

болестта на Алцхаймер
Лекарства, които намаляват холестерола, предпазват от болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер трудно се лекува, но ако си създадем здравословни навици, може и да я избегне,

Оказа се, че болестта на Алцхаймер може да бъде повлияна и от приема на някои лекарства.

Учени от Университета на Южна Калифорния твърдят, че статините могат да попречат на развитието на деменция. По-специално, те намаляват риска от деменция при жените с 15%, а при мъжете – 12%, пише Дейли мейл адрес . Изследователите са анализирали данните от близо 400 000 американци на възраст над 65 години. Изследването на доброволците е направено в периода 2006-2013.

По време на първите две години учените изследвали хора, които са взимали статини. Те също се интересували и от честотата на приложение на тези лекарства. След това лекарите в рамките на пет години регистрирали случаи на болестта на Алцхаймер. всяка година болестта на Алцхаймер била откривана при около 1,72% от жените и 1,32% от мъжете. Въпреки това, участниците, които са взимали статини само от време на време, развивали деменция. Рискът от болестта на Алцхаймер бил по-нисък сред всички онези пациенти, които са взимали статини непрекъснато.

Известно е, че холестерола запушва кръвоносните съдове. Това увеличава вероятността от инфаркт и инсулт. Според изследователите, очевидно, когато нивата на холестерола намаляват притока на кръв към мозъка се увеличава. Благодарение на това мозъчните клетки не умират. Възможно е също така, холестерола да участва в образуването на амилоидни плаки, свързани с деменция.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.