https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Победете болестите по метода на Петър Дънов

0

Не се страхувайте от болестите, казва учитетя Петър Дънов, победете ги с разбиране

bolestite

Съвременният подход към болестите е на тях да се гледа като на враг: „Бори се с болестта – не се предавай, излез от тази битка „победител“. Но има и друг начин – приемане на болестта като част от живота.

„Единственото нещо, което от хиляди години човек е могъл да създаде, това са болестите. Големи усилия е употребил, докато си ги причини, казва Петър Дънов. Затова, като ви посети някоя болест, не се страхувайте, но изучавайте характера й. Не се оплаквайте, не търсете виновници вън от себе си. Почнете да разговаряте с нея. Погалете я малко, поразгледайте я и кажете: „Добре дошла при мене. Какви усилия съм употребил, докато те създам! Моля те, като се нахраниш добре, иди някъде да се разходиш!“

Поетът Александър Геров
има един стих:

Болка. Болно! Болчице…

Той е илюстрация на основните етапи, през които човек минава в отношението с болестта. Шок. Съпротива. Помирение. Не примирение, а помирение в дъновисткия смисъл на думата – да се сдобриш с болестта, да разбереш, че няма нужда да се криеш от нея или да се правиш, че не съществува. Да не обвиняваш себе си, съдбата, близките или лекарите. Да наситиш със смисъл житейския отрязък, който ти остава.

Поети и философи отбелязват, че при целия ужас от рака в тази болест има и своеобразна справедливост. Ракът, както и смъртта са единственото възможно равенство на тази земя. Те са обратното на безсмъртието. Ако го имаше,
то би било най-оглупяващото, най-мултиплициращото социалната несправедливост и най-безсмисленото нещо на света.

Злокачествените тумори са известни оттогава, откогато датира и стремежът към безсмъртие. Някои видове кожен рак са детайлно описани в египетски папируси, възхваляващи безсмъртието на боговете. Всъщност туморните клетки са единствените безсмъртни клетки. Най-заветната мечта на хората се е сбъднала по най-абсурдния начин.

Шега на Създателя ли е това? Или провокация към човека да надскочи себе си? По-вероятно е второто, защото страхът от болестите и смъртта е основен двигател на прогреса, пише „Живот без рак“. Благодарение на напредъка на медицината голям процент от раковите заболявания са овладяни и се превръщат в хронични болести.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.