Болести, за които науката още не е измислила лечение

Науката макар да е напреднала със светлинни години, все още няма обяснение за много неща. Едни от които са твърде странните генетични болести и състояния, които се срещат толкова рядко и са толкова необичайни, че даже и наименования си нямат.

Така че когато следващият път замърморите за настинката, която пак ви е повалила, си помислите за онези хора, които страдат от нещо твърде необичайно, за което няма лек. И идете да запалите свещ в църквата по този случай, благодарете на всички светии за късмета си да сте здрави – нещо, което тези хора не са и може би няма и да бъдат никога.

imagesCAKVJRRIЧужда ръка

Този вид заболяване може да се отключи след прекаран инфаркт, образуван тумор, прекарани тежки инфекции, черепно-мозъчни травми. На практика не е невъзможно да се разболеете, но все пак процентът е твърде малък, затова  и се счита за необичайно. Заболяването чужда ръка се характеризира с това, че човек спира да усеща ръката си и на практика не може да я контролира.  И се получава така, че в даден момент ръката сама започва, като че по собствена воля да се движи. Освен горепосочените, заболяването Чужда ръка може е следствие и от операция на мозъка, когато се налага премахването на връзката, която е създадена между двете полукълба с цел да се предотврати или облекчи сериозна епилепсия. На този етап учените все още не са открили лечение за тази болест, но има начин да се успокоят симптомите, като се даде на ръката нещо, с което да се занимава непрекъснато.

Децата старци

Това е изключително рядко заболяване, което се характеризира с преждевременно остаряване и смърт на организма още преди навършването на биологичната възраст от 20 години. На практика все едно детето става на 80 години още преди да е навършило десет. Състоянието е наследствено и носи името прогерия / от гр. geras – старост/ и смъртта настъпва заради твърде ранно настъпилите, типични за старческа възраст атеросклерози на сънните и коронарните артерии. Известна още и като синдром на Хътчинсън-Гилфорд, рядкото наследствено заболяване, засяга кожата, мускулатурата и кръвоносната система. Забелязано е, че от нея повечето болни са представители на бялата раса, но разбира се има и изключения. Въпреки че заболяването е вродено, често остава неразпознато или се поставя грешна диагноза.

Синдром на ходещия труп

Това е психично състояние, известно в научните среди като Синдром на Котар, при което болните са убедени, че вътрешните им органи не функционират, че са умрели или че в момента се разлагат дори. Състоянието е описано за пръв път от френският невролог Жул Котар и носи неговото име. Има случаи, в които болният е убеден, че е загубил всичката си кръв. В по-леките случаи заболяването се съпровожда с убеждение за самоотвращение и отчаяние. При тежките психози има налудничави мисли, отказ от хранене, депресия и опити за самоубийство. Понякога се стига до такива маниакални идеи, като за безсмъртност, за величие, като например че човек може да отрови всички около него с дъха си.

С чужд акцент

Синдромът на чуждия акцент е вид говорно разстройство, като той е причинен от травма на мозъка, инсулт или удар по главата. Симптомите са твърде любопитни, включващи внезапна промяна на говора, интонацията и произношението. Периодът, за който се развива заболяването е в период от 1-2 години от нараняването. Хората започват да си измислят собствени словоформи, откъдето идва усещането за чужд акцент. От 50-60 познати случая от 1941 г. насам само няколко човека са успели да възвърнат първоначалния си говор.

Алергия към водата

Това състояние е известно под името аквагенна уртикария и е едно невероятно състояние от еволюционна гледна точка, като се има предвид, че нашето тяло се състои от 60% вода. За щастие, тези хора могат да приемат течности, но всяко друго състояние свързано с вода – като потене, мокрене, къпане са истинско мъчение за тях. И това не е глезотия или превземане – само няколко капки вода или под ваната, причинява върху кожата на тези хора такива отражения като болезнени червени белези, които сърбят ужасно. Даже сълзите са инквизиция за тях. Това състояние може да продължи с години.

Слонска памет

Макар и това да е чудесна и много привлекателна идея, то всъщност тази свръхчовешка способност може да ви изпили нервите и определено да се отрази на психиката на човека. Невъзможността мозъка да забравя може да бъде мъчение и много разсейващо за човека, който страда от това. Мозъкът нормално функционира така, че да може да забравя и не може да работи в такъв хипернатоварващ режим. Макар да е много рядко проявление, то има няколко такива човека на нашата планета, които са развили това състояние на свръхчовешка памет.

Без усещане за болка

Това е хронично заболяване, което се характеризира с неспособността да се усеща физическа блка. Но другите сетива си остават напълно незасегнати. Колкото обаче да ви звучи супергеройски, това е много опасно състояние, защото хората, болни от това състояние обикновно умират от травми, заради невъзможността да усетят колко тежка е травмата им. Състоянието се дължи на липсата н специфичен ген, който отговаря за преноса на болка. Най-лошо страдат децата, които го развиват, защото те често се разчесват до месо, могат да продължат да си играят със счупен крайник, без дори да забележат, или да си отхапят езика.

Експлодиращата глава

Хората, страдащи от този синдром се характеризират с това, че често чуват силни звуци, които много наподобяват експлозии, идващи сякаш от тяхната глава. Болният чува експлозиите час-два след като е заспал, и макар да няма физическа болка, то човек не спира да изпитва страх и раздразнение. Не е ясно от какво се развива това интересно състояние, но се смята, че след лечение то отшумява.

Пълзяща кожа

Болестта е сравнително нова, открита наскоро от учените. Симптомите й са много странни и може да се причислят към научната фантастика. Страдащите забелязват или усещат, че под кожата им сякаш пълзят насекоми, а след време на тези места се откриват рани.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.