https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Еволюцията ни е предпазила от болести

0

Различни болести са причинили на човешкия род не малко беди и изпитания, но въпреки това сме оцелели, благодарение на еволюцията

Болести са съпътствали човека по време на еволюционното му развитие. Но точно това го е предпазило.

Майкъл Реймърс -професор от Института по психиатрична и поведенческа генетика, в своята лекция на тема „Най-новите еволюционни изменения в генома на човека“говори за разногласията, възникнали в научния свят по повод еволюцията на човешкия род.

Според част от изследователите в момента се наблюдава забавяне на този процес (става дума за гениите мутации). Други, напротив, са уверени, че еволюцията е ускорила своя ход десетократно.

Последните от гениите мутации с масов характер са настъпили преди единадесет и шест хилядолетия. Първата е появата на територията на Скандинавия на ген. Той отговаря за сините очи и светлите коси, а втората е неочаквано възникналата възможност у зрели хора да усвояват млякото.

Затова пък немасовите мутации са в много. Майкъл Реймърс отбелязва, че всеки от нас носи огромен брой гени с мутации, от тях около 60 % са неутрални, 30%- вредни, а за полезните остават само 10 %. И всички лоши мутации могат да се предават по наследство. Така патологичните гени се натрупват в геометрична прогресия.

Още преди няколко столетия тези мутации осигурявали на хората възможност да оцелеят -например при възникване на различни епидемии винаги е имало хора, които оставали здрави. Според професора за нашите съвременници такива епидемии не са страшни. Да си припомним чумната епидемия през Средновековието, която след мутация поносила половината от населението на Европа. Днес нещо подобно се опита да направи „птичият грип, които започна от китайците, но претърпя неуспех поради това, че му се противопостави развитата медицина, пише вестник „Феномен“.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.