https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Болест ли е орторексията?

0

Симптомите на орторексията са като при анорексия

ortoreksiata
„Кога здравословното хранене се превръща в хранително разстройство? “ Това е заглавието на статия във в. „Гардиън“, описваща орторексията. В първите 24 часа след публикуването й във фейсбук има хиляди коментари. Половината са положителни, другите са презрителни: „Откога здравословното хранене се приема за болест?“

Орторексията („разстройство на апетита“) липсва в психиатричните наръчници. Повечето лекари не я признават за болест. Но ако с часове изучавате рецепти за храни, „чисти от всякакви химикали“, това е фиксация, нали?

Според някои психиатри орторексията всъщност е форма на анорексия. Д-р Стивън Братман, въвел този термин (и написал книга за нея), смята, че модата на здравословното хранене до голяма степен се дължи на прекрасните фотографии на органични продукти по сайтове и списания: „Дори зелевият сок там изглежда красив. Тези медии определено са причина за разпространението на орторексията сред по-голяма аудитория“, казва той.

През 2009 г. Братман използва за пръв път термина „орторексия“ в „Ню Йорк таймс“ за пациенти, които се обръщат към него с все по-натрапчиви опасения за начина си на хранене. „Просто сте пристрастен към здравословни храни“, казвал им Братман. Искал да им внуши да не приемат нещата твърде сериозно.

Според него орторексията е нещо различно от анорексията и булимията. Проблемът е не в диетата, а във вманиачаването, смята той. И за разлика от повечето хранителни разстройства при орторексията целта не е загубата на тегло, а фиксацията в произхода и чистотата на продуктите.

Орторексиците полагат усилия да устоят на изкушенията, самоосъждат се за пропуски (хапнали нещо „нечисто“), строго спазват свои режим на хранене, имат чувство за превъзходство над другите, които не подбират какво ядат.

Симптомите на орторексията се препокриват в голяма степен с тези на анорексията. Подобно на анорексиците хората с орторексия са вманиачени на тема „килограми и калории“. Подобно на хората, страдащи от обсесивно-компулсивно разстройство, те искат всичко да контролират. Като всяко хранително разстройство орторексията влияе на психиката и физиката.

Много от орторексиците са вегетарианци с фиксация в органичната храна. Твърдят, че имат непоносимост към лактозата или
алергия към глутен, макар кръвните им тестове да показват, че това не е така. Манията им е удобен начин да прикрият страха си от ядене на калорични храни. Орторексията бе вписана като болест в новото издание на Наръчника на психичните разстройства, издаден от Американската психиатрична асоциация.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.