https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Излишното тегло е болест за коленете

0

Коленете понасят в голяма степен тежестта на тялото, затова по-интензивното физическо натоварване може да причини болка

kolenete
Излишното тегло е болест за коленете

След това тя постепенно да отслабва и отшумява. Не е безобидно обаче, когато усетите пукане или хрущене в областта на капачката. Желателно е да се прегледате при ревматолог. Причината обикновено е в ставния хрущял, който служи като амортисьор и осигурява свободно движение на ставата. С времето той се износва и се образуват т.нар. шипове. Този процес е точно толкова естествен, колкото побеляването на косата и остаряването на кожата. Той протича безсимптомно, тъй като в хрущяла няма нервни окончания. Чак когато започне образуването на шипове и се появи болка, става ясно, че се развива болестен процес. Първите изменения настъпват около 35-годишна възраст. Те могат да бъдат регистрирани
със ставна ехография. Чрез ултразвук се оглежда ставата с всички нейни структури и меки тъкани. Прегледът е изключително ценен за ранната диагностика.

Свръхнатоварването и липсата на двигателна активност са еднакво вредни за коленните стави. При спортистите и хората на тежкия физически труд ставният хрущял се износва по-бързо. Но и заседналият начин на живот създава здравословен проблем. При движение се изпомпва синовиална течност, която храни ставния хрущял. Когато липсва движение, той гладува, нацепва се и се изхабява.

Развитието на заболяването се ускорява от менопаузата. В този период от живота на жената намалява производството на хормона естроген, които има изключително позитивен ефект върху ставния хрущял. Именно поради тази причина след 50-годишна възраст остеоартрозната болест бързо напредва при жените. При мъжете процесите настъпват малко по-късно.

Наднорменото тегло също е от съществено значение. Медицинско изследване установи, че намаляването на теглото с 5-6 кг понижава до 50% риска при жените от развитие на гонартроза -болест на коленната става.

Първата задача на лечението е да премахне възпалението и болката. За кратко се прилагат не-стероидни противовъзпалителни средства. По-продължително време могат да се използват препаратите на природна основа. В терапията влизат и т.нар. хондропротектори – комбинация от глюкозамин, хиалуронова киселина, хондроитин сулфат, пише „Всичко за семейството“. Под формата на хранителни добавки те се приемат в неколкомесечни курсове с прекъсване. Хондропротекторите могат да се използват и с профилактична цел.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.