https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Биоритмите – нашия вътрешният часовник

0

Биоритмите и начина, по който върви нашия биологичен часовник определят не само продължителността на живота

bioritmite
От биоритмите зависи дори и как изглеждаме – дали сме младолики или преждевременно сме остарели

Феноменът на Роза Ферон разбунил научния свят. Роза изглежда на тридесет години, тя е стройна, симпатична, умна, жизнерадостна и активна, има гладка кожа и великолепна памет, на които могат да завидят и тийнейджърите. Какво особено има тук, ще попитате. Нищо, само дето Роза има шестнадесет праправнуци и е отбелязала своя стогодишен юбилей!

Общоизвестно е, че всеки човек, животно и растение живее, съобразявайки се със своите биологически ритми, или както е прието да се казва, с биологическия си часовник. Те са необходими на организма, за да се адаптира към условията на външната среда. Така през пролетта и лятото, когато продължителността на светлата част от денонощието се увеличава, спим по-малко. А през зимата и есента ни се иска да подремнем някой и друг час повече.

Биологическият часовник регулира и съгласува един с друг повече от триста процеса в нашия организъм.

Но той може, както и всеки друг, да се развали – да избързва или да изостава, както и напълно да спре или да започне да отброява обратно. Тогава с човека се случват странни неща. Едни, като Роза Ферон, младеят с всеки изминал ден, други стареят пред очите ни и угасват, едва изминали половината си житейски път…

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.