Хранене според биологичния часовник – гаранция за дълголетие и здраве

Хранене според биологичния часовник ще ви помогне да бъдете винаги в добра форма и кондиция

biologichniya-chasovnik
Живот, съобразен с биологичния часовник, носи много ползи за здравето.

Едни могат в ранни зори да вдигнат планини, други са в силата си чак вечерта. Срещу биологичния часовник човек не трябва да рита. Много по-лесно ще му е да се съобразява с него. Това важи не само за разпределението на работата, а и за диетите и спорта. Ако сте тип сова, няма смисъл да ходите във фитнеса сутрин, когато сърцето ви спи.

По-ефективни ще са вечерните тренировки. Обратното важи за чучулигите. Те могат да понесат и най-голямото натоварване, стига да е в ранните часове на деня. Хранителният режим също трябва да се съобрази с биологичния ви часовник.

Сова

При вас има три пика на активност: 13-14 ч., 18-20 и 23-01 ч. Планирайте сериозните си физически натоварвания от 14 до 19 ч, за вечер оставете по- леките.

Хранителен режим: Закусете, като се събудите. Ограничете се до нещо леко, например кисело мляко, варено яйце или порция мюсли. Обядвайте 3- 5 часа след закуската, дори съвсем да не е по обедно време. Това е най-стабилното ви хранене за деня. Изяжте порция супа, после месо с гарнитура от макарони или картофи, добавете салата. Вечерята трябва да е около 20 ч. В нея включете зеленчуци и немазни белтъчини (риба, извара).

Чучулига

Най-активните ви моменти са от 8 до 13 ч. и от 16 до 18. Сутрешните часове са най-подходящи за здрава тренировка. В следобедните може да си позволите леки натоварвания с йога или стречинг.

Хранителен режим: Закусете рано, подкрепете се стабилно. Хапнете спагети, порция картофено пюре и месо, салата. Три часа след това си направете лека закуска от плодове и кисело мляко. Обядвайте със зеленчуци и немазно месо, салата и плодове. Вечерята ви не трябва да е по-късно от 18 ч. Една салата ви е напълно достатъчна.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.