https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Биологичните лекарства лекуват тежки болести

0

Биологичните лекарства не се произвеждат по традиционния за фармацията и фармацевтичната индустрия начин

lekarstva
Биологичните лекарства не се произвеждат чрез извличане от природен продукт или синтезиране по химичен път, а се добиват от живи клетки, отгледани в лаборатория. Създаването им изисква строго спазване на определени етапи, протичащи при стерилни условия, което определя уникалния състав и свойствата на крайния продукт. Активните субстанции на биологичните лекарства са по-комплексни, каквито могат да се получат само от живи организми. Това означава, че на практика е абсолютно невъзможно точното им възпроизвеждане всеки път. Променливостта в молекулите се отразява дори при различните партиди на един и същ продукт.

Уникални по своя строеж, тези медикаменти наподобяват ефекта на естествени биологични субстанции в организма. Попадайки в тялото, те търсят болното място, свързват се с него и го блокират по специфичен начин, като същевременно привличат имунната система да разруши маркираната клетка.

Биологичните лекарства се прилагат в борбата с тежки и животозастрашаващи състояния като различни видове рак, инфекциозни и автоимунни заболявания. Те набират популярност през последните години и в световен мащаб заемат около 20% от лекарствения пазар. Поради факта, че са скъпи и трудни за масово производство, не са широко достъпни. У нас Националната здравноосигурителна каса финансира отпускането
на някои медикаменти за определени групи пациенти. Този вид лекарства могат да поддържат в ремисия например често срещания ревматоиден артрит и чревни възпалителни заболявания с хроничен характер.

На пазара се появиха и продукти с подобно действие, но по-евтини. Около т.нар. биоподобни лекарства се водят дебати, тъй като те имитират ефекта на оригиналите, но не подлежат на същите тестове и клинични изпитания.

Необходимо е да се докаже единствено, че работят по сходен начин. Някои лекари смятат, че биоподобните медикаменти не са просто подобие на оригиналните биологични лекарства, а нови продукти с различни свойства. Според специалистите замяната на оригинален биопродукт с биоподобен може да се отрази негативно на терапията, пише „Всичко за семейството“. Точно по какъв начин е трудно да се каже, тъй като няма достатъчно данни и проведени изследвания.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.