https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Сред биохраните е пълно с ментета!

0

Биохраните, тяхното производство и предлагане в търговската мрежа не е забранено, но не е и етично. Всичко зависи от волята на купувача

Биохраните са повече мода, отколкото полза

биохраните
Сред биохраните е пълно с ментета!

Биохраните или органичен продукт е само този, който има сертификат, независимо дали е произведен в България или другаде. Всеки вносител също притежава сертификат за биопродуктите, които предлага. Винаги когато купувате биопродукт, може да поискате този документ.

Понятието „еко“

Много продукти на нашия пазар са обозначени като „еко“ и хората често се заблуждават, че това са биохрани. Никой и никъде обаче не издава екосертификати. Но тъй като употребата на понятието не е забранена, то се използва: за продукти, които съдържат или екологично чисти съставки, или са от екологично чисти зони, или пък са безвредни и щадящи околната среда, пише вестник „Всичко за семейството“.

И докато всички биопродукти са „еко“ не всички „еко“ са и „био“. Биохраните са плод на възможно най-естествени и близки до природата производства, с минимално вредно влияние върху нея. Хората ги предпочитат именно заради природосъобразния начин, по който са добити.

Ориентирите

1. Евромаркировката. От 1 юли т.г. в Европейския съюз биопродуктите задължително се обозначават с логото на ЕС и специална щампа. Това е белег, че купувате чист продукт – маркировката гарантира 95% биологичен състав. Логото представлява бял лист от звездички на зелен фон.

2. Сертификатът. Знакът и номерът на сертифициращата организация върху опаковката, както и номерът на сертификата на производителя гарантират произхода на биопродукта.

Местни продукти

Това са храни, произведени в същия район, където се продават и консумират, обикновено в радиус до 60 км. Те са пресни и качествени. Доскоро у нас имаше законови пречки дребните фермери да продават своя продукция без посредник. Затова етикети „местен (или регионален) продукт“ са все още голяма рядкост, но в други страни от ЕС въпросът отдавна е решен. Ние неуместно използваме термина „домашно производство, макар той да означава чисто и просто произведен в домашни условия хранителен продукт, който може да не е нито местен, нито био или еко.

Супер ли са суперхраните

Напоследък те са хит в специализираните магазини за здравословни, био- и натурални продукти. Имат
високо съдържание на ценни хранителни съставки – витамини, минерали, микроелементи, и са много полезни. Дори плодовете на черницата са супер-храна, но тези продукти често се рекламират като панацея и им се приписват чудодейни лечебни свойства. Истината е, че суперхраните не могат да заместят природосъобразното и балансирано хранене, пише вестник „Всичко за семейството“.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.