Билкови вани за малки деца у дома

Към грижата за вашите деца можете да включите и лечебни бани вкъщи, които се прилагат профилактично, за общо укреп­ване на организма, кръвообра­щението и добра обмяна на веществата. В зависимост от това за каква цел искате да бъде лечебната баня, се използват различни билки. Ето кои са те и как да приготвите ваната.

При сърбежи, екземи, водна екзема, алергии, кожни заболявания, отхрачване на бронхиалните секреции, успокояване на кашлицата при простуди се използва цвят и стъбло от горска теменужка. 25 гр. от билката се залива с 500 мл.  студена вода и се загрява до кипване. След това се сваля от огъня и се оставя да кисне един час в покрит съд и се прецежда.

билкова вана за децаЗа укрепване на защитни­те сили срещу инфекции, при възпаления на дихател­ните органи, за лесно отхрачване, за изпотяване при простуда, за улесняване на дишането и за ободряване на организма помагат боровите иглички. Залейте 100 гр. иглички или клонче с литър и половина студена вода и оставете да кисне 10 мин. След това варете игличките в продължение на 30 минути и прецедете.

При простуди, бронхити, белодробни възпаления, след вирусни и грипни със­тояния, гьбични кожени ин­фекции, коремни колики, безсъние, еластичен брон­хит помага мащерката. Нарежете на ситно 20 гр. изсушени стръкове от билката, залейте ги с 500 мл. вряща вода и оставете да киснат 20 мин. в покрит стъклен съд. След това прецедете и добавете към водата за банята.

При кож­ни дерматити, обриви от дребна шарка, сърбежи, подсичане, наранявания, отоци, облек­чаване урини­рането при възпаления на пикочния мехур и външ­ните генита­лии успокоително и противовъзпалително действие има лайката. Залейте 100 гр. изсуше­на лайка с един литър вряща вода, оставете да кисне в покрит съд докато се охлади и прецедете.

Лавандулата помага за успокояване на нервни деца, възбудени състояния, хистерия, за подобряване на съня. Добавете 10-15 гр. изсушен цвят в 8 литра вряща вода, покрийте съда и варете 20 мин., след което прецедете.

За стимулиране оросяването на кръвта и кръвообраще­нието сварете 25 гр. изсушени листа и цвят от лавандула в 1/2 литър вода за 5 мин., в закрит съд. След това оставете да кисне 15 мин. и прецедете. Тази вана има загряващо и ободряващо действие.

При копривна треска, трудно лечими рани, сърбе­жи, екземи, невродермити, за стимулиране обмяната на организма и отделянето на урина използвайте изсушени стръкове полски хвощ. Залейте 25 гр. от билката с 2-3 литра студена вода. Оставете да кисне 10 часа, след това сварете за 10 мин. и прецедете.

За да стимулирате оросяването и обмяната на веществата използвайте цвят от сено. Залейте 20-30 гр. изсушен цвят (опадал след окосяване на сеното) с 500 мл. студена вода и варете около 4-5 мин. Оставете да кисне 30 мин. и добавете прецедената отвара към водата във ваната.

При анемии, слаби деца, след боледувания, недохранване, рахит и други както и за общо укрепване и сти­мулиране на организма, за поемане на витамини, ми­нерални соли, микроеле­менти, за усилване, се пра­вят бани от няколко билки. Приготвя се отвара от изсушените листа на ягоди, малини, коприва, ко­пър, бреза, боровинки, ки­ви, касис и орех, като 150 листа се кипват в 10 лит­ра вода за 10 мин. Оставя се да покисне, след което се прецежда и се добавя към водата на ваната.

Банята на детето трябва да се извършва в спокой­на обстановка, при стайна температура 22 градуса, а температурата на водата да е 37-38 градуса. Водата във ваната трябва да покрива рамената на де­тето. То престоява в покой 8-10 мин., изважда се от ваната, увива се в затоплена хав­лия и лежи 1 час в топло легло. Отварата се излива гореща във ваната.

Посочените дози на билковите отвари съот­ветстват на 100 литра вода във ваната. Ако използвате по-малко количество вода, то следва да намалите и дозата на отва­рата. Желател­но е баните да се прилагат през ден, съобразно съвета на лекар, според състоянието на детето.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.