Билките – начин на употреба

Трябва да се знае как да се ползват правилно билките. Така ще може да се извлече максимума от тях


Преди да изпробвате върху себе си билковите рецепти, да ги използвате като природни имуностимулатори и средства срещу простуда, ви предлагаме да се запознаете с принципите на използването на билките.

ВЪТРЕШНО ПРИЛОЖЕНИЕ

Най-добрият ефект се получава от билките, които са били буквално току-що набрани.

За да получите максималното количество полезни вещества, съдържащи се в растението, можете да употребявате вътрешно неговия сок, който се получава, като билката се нарязва на ситно и се поставя в сокоизстисквачка.

Или пък да използвате марля, с помощта на която да изцедите сока от билката. За да не се променят полезните му качества, всички контактуващи с не го метални компоненти на сокоизстисквачката или пресата трябва да са от неръждаема стомана.

За да приготвите билкова настойка, можете да използвате различна суровина от растения: цветята, стъбълцата, листата, кореноплодите и корените. Подходящи са както свежи, така и изсушени растения.

Количеството вода е една част суровина към 20 или 30 части вода. Растението се залива с вряла вода и кисне, докато температурата на водата не спадне.

СЛЕДЕТЕ ДОЗИРОВКАТА!

Дозировката на препаратите с растителен
произход трябва да е подбрана старателно, фитотерапевтът Д. Йорданов и колегите му са разработили формула, позволяваща да се изчисли дозировката на медикаментите от растения.

За деца на възраст до 1 година се назначава от 1/12 до 1/8 от пълната доза.

На 2 години — от 1/8 до 1Л от пълната доза.

На 3 — 4 г. – от % до 1/6 от пълната доза.

На 4 – 7 г. – 1/3 от пълната доза.
вината доза.

На 14 – 25 г. – 2/3 от пълната доза.

За лицата над 25 години се дава пълната дозировка.

Предозирането на растителни препарати се среща доста рядко. Обикновено се предписва приемане по 3 – 4 пъти дневно. Еднократната доза обикновено е по-малка от денонощната приблизително 10 пъти, затова е трудно да приемете излишно количество препарат.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.