Как се прави чаят на безсмъртието?

Чаят на безсмъртието се прави от прочутата гъба комбуча, има интересен и богат вкус и е много полезен

безсмъртието
Чаят на безсмъртието идва от Китай.

Рецептата за този чай е обвита в легенди. Според една той е бил любимо питие на китайските императори още 2000 г. пр. Хр. Смятали го за път към безсмъртието. Според друга комбуча произхожда от Япония,а според трета- от Корея. И трите страни доказват с документи, че са родината на този еликсир.

От Азия комбуча се пренася първо в Русия, а после в цяла Европа. По време на световните войни почти изчезва, тъй като на пазара има дефицит на чай и захар. Запазва се в китайската медицина и японските чайни церемонии. На Запад все пак има доста ценители на комбуча като немския лекар д-р Рудолф Скелнар. Той използва чая за лечение на ракови за- болявания, метаболитни нарушения, високо кръвно и диабет. Смятат го за съвременния баща на комбуча.

Комбуча е смесица от чай, захар, бактерии и дрожди, ферментира, преди да се консумира, и в него се образува широк спектър от про-биотици, витамини, минерали и антибиотични съединения. Съдържа и полизахариди, полифенолни антиоксиданти и полезни ензими и киселини, които съдействат за очистването на черния дроб и за храносмилането.

Чаят на безсмъртието – как да го правим?

Чаят ферментира с помощта на СКОБИД. Това ще рече „симбиотична култура от бактерии и дрожди“. Много сходна е с маята. Бактериите и дрождите се хранят със захарите в чая и така го превръщат в газирана безалкохолна напитка, нискокалорична и с леко кисел вкус.

СКОБИД е желирана жълто-кафява гъба-жилава, хлъзгава и жива. Има много теории за това защо бактериите и дрождите образуват този желеподобен слой от целулоза в горната част на течността, пише „Здраве без лекарства“. Най-правдоподобно звучи теорията, че „гъбата“ помага да се поддържа много специфична среда в буркана и го защитава от външни вредители.

Как се прави СКОБИД

СКОБИД е първата част от процеса на правене на комбуча. Гъбата всъщност се подновява, нов слой СКОБИД израства на повърхността на стария всеки път, когато се приготвя чай. Ако в шишето с комбуча има малко петно, това е ново бебе СКОБИД. Можете да създадете СКОБИД и от нулата чрез комбиниране на чай, захар и комбуча, направена от приятел или купена от магазина.

Трябва да сте крайно внимателни. Уверете се, че бурканът и приборите ви са скрибуцащо чисти, добре изплакнати от всички остатъци от сапун. Дръжте растящата СКОБИД покрита и далеч от пряка слънчева светлина. Мийте ръцете си, преди да я докоснете. Дръжте под око процеса на ферментация. Мехури, кафяво желе са нормални за раждането на СКОБИД. Размити черни или зелени петна от плесен са лош знак. Течността в буркана трябва да мирише’ свежо, да има тръпчив вкус. Ако мирише на сирене, на гранясало или на друго – нещо не е наред.

Ако подозирате, че се разваля, изхвърлете течността и започнете отначало. Ако пак нещо не е наред, то неминуемо ще се влоши. Ако е нормална част от процеса, ще се оправи. Отглеждането на СКОБИД отнема 2-4 седмици, съветва вестник „Здраве без лекарства“. Може и по-малко, ако в кухнята ви е топло. При стайна температура 21 градуса ще се образува след две седмици.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.