https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Страдате от безсъние? Може да напълнеете!

0

Woman with insomnia

Хроничното безсъние може да ви докара излишни килограми

От безсъние се дебелее
От безсъние се дебелее

Понякога, дори когато не сме излизали навън с приятели и не сме стояли до късно, пак ни се случва да не спим почти цяла нощ. Притеснения, тревоги и стрес най-често са причина за това будуване. То обаче съвсем не е безопасно за организма.

Американски учени алармират, че дори само една безсънна нощ се отразява на тялото ни като цели шест месеца ядене на пица и хамбургери. Изследването е на екип от калифорнийската болница Cedars-Sinai. Учените са открили, че лишаването от сън се отразява върху организма като много калоричното хранене – а именно като влияе върху секрецията на инсулин.

„Когато чувствителността на организма към инсулина намалява, ние произвеждаме все повече и повече, за да се поддържат нивата на кръвната захар.“

Освен това учените са констатирали, че хората, лишени от пълноценна почивка, изпитват много повече глад за по-мазни и по-калорични храни. Екипът е категоричен, че особено когато безсънието стане хронично, се стига до промени в активността на мозъка, които ни карат да сме непрекъснато гладни.

Причината е, че когато не си почиваме, организмът влиза в режим като при. рискова ситуация и се опитва да се запази за всеки случай. По време на стрес се активира функция за защита

Причината за това са завишените нива на кортизол. Този хормон дори е полезен за тялото, тъй като влияе върху сърдечносъдовата система и поддържа кръвното налягаме в норма. При свръхсекреция обаче от полезен става вреден. Това се случва най-вече в периоди на физически и емоционален стрес, затова и кортизолът често е наричан хормон на стреса, пише „За жената“. Завишените му нива забавят метаболизма и повишат нивото на кръвната захар. Така на практика, дори без да има прием на много калории, се трупат килограми.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.