Безпокойството увеличава риска от деменция

Най-застрашени от деменция са хората с леко когнитивно увреждане, съобщава Zee News

деменция
Безпокойството увеличава риска от деменция

Ново проучване откри, че болестта на Алцхаймер може да се влоши, ако човек страда от тревожност, особено за хората с леки когнитивни нарушения. В проучването на изследователите от Научноизследователския институт „Ротман“ са участвали 376 души, страдащи от леки когнитивни увреждания, на възраст от 55 години до 91 години. Изследователите наблюдавали доброволците в продължение на три години. На всеки 6 месеца, те събирали данни за тревожност, депресия, когнитивни и структурни промени в мозъка на участниците.

Установено е, че при доброволци с лека, умерена или тежка тревожност има повишен риск от болестта на Алцхаймер съответно с 33, 78 и 135%.Също така, изследователите са открили, че хората с леки когнитивни увреждания, които имат симптоми на тревожност, атрофията на мозъка в медиалния темпорален лоб е бърза. Тази част от мозъка е отговорна за създаване на спомени и се отразява на риска от развитие на болестта на Алцхаймер.

Всички доброволци са имали ниски резултати по скалата за депресия. Това показва, че симптомите на тревожност не са свързани с клиничната депресия – друг рисков фактор за болестта на Алцхаймер. Изследователите силно препоръчват на лекарите да наблюдават симптомите на тревожност при хората, които имат проблеми с паметта.

Съвсем скоро изследователите са направили и едно друго заключение. Според тях ниските хора е по-вероятно да страдат от деменция. Разбира се, ниския ръст не е единствената причина за развитието на болестта на Алцхаймер. Вместо това, тя е следствие от фактори като болестта се прехвърля в ранното детско развитие, свързано с неблагоприятни условия, лошо хранене и психосоциален стрес.Всичко това може да доведе до развитието на деменция, пише Zee News.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.