Обикновен берберис – необикновен лечител

Видовете берберис са доволно много – около 500, от вечнозелени до широколистни, от маломерни (1 метър) до високи (около 5 метра)

берберис
Обикновен берберис – необикновен лечител

Много видове берберис са широко използвани за декоративни цели, най-вече като живи плетове. Декоративният берберис е особено оригинален през есента, когато листата придобиват интересни и красиви нюанси.

Но, това иначе красиво растение, е необикновен лечител. За лечение се използва обикновения берберис, или известен още като кисел трън.

Той разклонен, трънлив храст, до 2,5 метра. Расте в горите и сухите склонове, горските ръбове и речните долини.

За лечение се използва почти цялото растение, но най-вече плодовете и листата. Листата се събират след цъфтежа май – юли. Корените се събират в края на есента, корите – в началото на пролетта.

Берберис свойства и приложение

Растението има противовъзпалително, антибактериално, аналгетично, кръвоспиращи, спазмолитично, антипиретични, анти-туморно действие.

Отвара от корените на берберис подобрява потока на жлъчката, помага за облекчаване на болката и възпалението в жлъчката.

Отвара от листата на берберис се пие за черния дроб, жлъчните пътища и жлъчния мехур, при различни форми на хепатит и хронично възпаление на панкреаса.

Отвара от листата на берберис, както и сухите плодове се препоръчват на бременните против повръщане. Инфузия от листа се пие при храносмилателни разстройства, възпаление на стомашно-чревния тракт, хронична диария, спазми, стомашно-чревно кървене, стомашни язви, дизентерия.

Берберис не се препоръчва на жени след като са родили, както и по време на менопаузата. Не се препоръчва използването му при цироза на черния дроб, свръхчувствителност, както и деца на възраст под 12 години.

Зелените плодове на бербериса не трябва да се използват, ОТРОВНИ СА.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.