https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Беленето на кожата – ето защо се случва и как да се предотврати!

0

Беленето на кожата се предизвиква от нестабил­ност в свързването на отделните слоеве на епидер­миса

беленето на кожата
Беленето на кожата – ето защо се случва и как да се предотврати!

Най-повърхностният кожен слой непрекъснато се излющва. Някои фактори обаче засилват този процес. Те са:

Липса на витамин А

Този мастноразтворим витамин има отношение към зрението и към еластичността на кожата. До недостиг може да се стигне при еднообразно хранене,- проблеми с храносмилател­ната система (гастрит, яз­ва, колити), различни нару­шения на мастния баланс, промяна в нивата на раз­личните видове липопротеини – преносители на мазнините в тялото. Храни, богати на витамин А, са морковите и рибата. Прекаляването с този витамин също е вредно.

Слънчеви бани

Прекарването на слънце през лятото може да се окаже изклю­чително опасно, особено за хора с повече бенки.

Избягвайте слънчевите ба­ни в следобедните часове. Използвайте винаги за­щитни кремове и лосиони. При изгаряне обработете засегнатите места с мази­ла, съдържащи витамини А и Д.

Ултравиолетови лъчи

В последните десетиле­тия има сериозни промени в предпазния озонов слой на атмосферата. Слънче­вите ултравиолетови лъчи достигат по-лесно до чо­вешката кожа. Изгарянето на плажа или в планината може да накара кожата да се бели.

Морска вода

Тя също изтощава кожа­та. Препоръчително е след морските бани да взимате душ, по възможност без шампоани и силни сапуни. Кожата може да се бели и поради употребата на не­подходяща козметика. Кре­мовете и лосионите трябва да се съобразяват освен със сезона и с характера на кожата – дали е по-мазна, или по-суха, а също и с моментното й състояние. Например погрешно е да се прилагат едновременно защитни анти-UV кремове с мехлеми против бръчки.

Лоша хигиена

Телесната чистота е най- важна за кожата. Рядкото къпане води до натрупване на пот и бактерии в нея. Това усилва беленето.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.