https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Беладоната – отровата, която лекува

0

Беладоната(„хубава жена“ на италиански) има тъмно минало с много тайни. Била е изключително популярна в Средновековието


Беладоната се е използвала не за лечение, а обратното!

Красивото растение, наричано още лудо биле, е отрова, с която брутално се разчистват сметките още от древността. Днес обаче тя помага като хомеопатично средство при остри състояния с рязко повишаване на температура, риск от фебрилен гърч, възпалено гърло, варицела, болка в ушите и др.

Беладоната е едно от най-токсичните растения в света. Среща се и в България. Плодовете й са с приятен вид и вкус, което обяснява натравянията с тях. Името й идва от един трик за разкрасяване през Ренесанса. Жените накапвали извлек от нея в очите, за да разширят зениците си и да изглеждат по-съблазнително. От суета рискували да ослепеят при продължителна употреба на капките.

Лудото биле е свързано и с една от най-красивите любовни истории. С отвара от него Ромео и Жулиета слагат край на живота си.

Растението съдържа скополамин и хиосциамин, които водят до делириум и халюцинации. В миналото са го използвали за анестезия, тъй като причинява замаяност и сънливост. Смятали още, че беладоната може да те зашемети дотам, че да се влюбиш против волята си.

Отравянето с беладона има ярки и характерни симптоми

Това са разширени зеници и непоносимост към светлина, замъглено зрение, тахикардия, червенина на лицето, сухота в устата и гърлото, гърчове, халюцинации, делириум.

При толкова лоша слава ще се учудите да разберете, че вече сте се възползвали от услугите на „хубавата жена“. Алкалоидът атропин в нея влиза в капките за разширяване на зениците при очен преглед. Той помага и при мускулни спазми, регулира сърдечния ритъм и др.

В какви случаи помага хомеопатичната беладона? При рязко вдигане на температура със зачервено лице, гореща, изпотена кожа, при болка в ушите с пулсиращо главоболие, при варицела, при възпалено и болно гърло и др.

Типични при всички тях са следните симптоми: внезапна и бурна проява на оплакванията; човек е отпуснат, сънлив, но не може да заспи. Кожата на лицето му е зачервена и гореща. Главата пари, но ръцете и краката са студени. Влошава се при движение, не понася да бъде докосван и да е на ярка светлина. Може да има силно, пулсиращо главоболие и силна жажда.

Хомеопатичната беладона е подходяща при рязко вдигане на температура до 39-40 градуса с риск от фебрилен гърч при деца. Помага и при слънчев удар или слънчево изгаряне и горещи вълни през менопаузата.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.