Беден и болен е смъртоносна комбинация

Учени от Университета на Бостън установиха, че липсата на пари се отразява върху здравето

Като анализирали резултатите от проучване, те стигнали до заключението, че финансовите проблеми водят до стрес, който причинява сериозни здравословни проблеми.

Хората, които ги мъчи безпаричие, по-често получават сърдечен и мозъчен удар. 65% ги боли гърбът.

Близо 30% от хората с финансови проблеми страдат от язва. Тази болест имат само 8% от по-богатите.

44% от хората, които са под стрес поради липса на пари, се оплакват от мигрена срещу 4% от хората без такива притеснения.

Като се прибави и фактът, че финансовите проблеми водят до по-некачествено лечение, проучването на американските учени потвърждава всеизвестния житейски извод, че беден и болен е смъртоносна комбинация.

Друго проучване на екип от бостънския университет, правено в продължения на 12 години сред 59 000 афроамериканки, установи, че стресът заради расова дискриминация предизвиква затлъстяване.

80% от жените, които казват, че имат проблеми заради цвета на кожата си, имат и проблеми с килограмите. Учените измерили, че половината от тях са затлъстели .15% са с критичен индекс на телесните мазнини, което е опасно за здравето им.

Расизмът е вид психо-социален стрес, които предизвиква нарушение на невроендокринни функции, водещи до натрупване на излишни килограми, заключават изследователите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.