https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да помогнете на бебето да се обръща само?

0

Бебето започва само да се обръща от гръб по корем и обратно в периода между 2 и 6-месечна възраст

При всяко дете е индивидуално, по-пълничките започват по-късно, казват педиатрите.

Понякога детето добре се справя с едната посока, но преобръщането в другата го затруднява. Важно е обаче да се преобръща от гръб по корем и обратното и наляво, и надясно, за да се развива симетрично организмът му.

Ако бебето уверено си държи главата, докато лежи по корем, и може да се повдига, опирайки се на ръце, значи е настъпил моментът да му помогнете да се научи да се преобръща във всички посоки.

За развитието на това умение използвайте равна и твърда повърхност. А любимите му играчки ще послужат за стимул.

Всички занимания трябва да му доставят радост, значи трябва да се е наспало и в добро настроение. Първо си поиграйте малко, за да го предразположите. После се захванете с обучение.

От гръб по корем

Сложете бебето да лежи по гръб. На 50 см разстояние над лицето му дръжте шарена играчка. Бавно я придвижвайте нагоре-надолу, наляво и надясно. Когато се заинтересува от нея, преместете я встрани, така че то да не може да я стигне. Ако не се преобърне само в посока към играчката, помогнете му с леко побутване.

Пак го сложете по гръб, сгънете едното краче в коляното и тазобедрената става. Придвижете го над другото, като обърнете таза на детето в същата посока. Свободната си ръка протегнете към бебето, за да се хване за нея и да успее да се преобърне.

Отново го сложете по гръб. Протегнете едната си ръка, за да се хване за нея, а другата си ръка сложете като опора под стъпалата на детето. Върнете го в изходно положение, по гръб. Прехвърлете едното краче върху другото, така че коляното да опре повърхността, на която лежи. В това неудобно положение бебето ще се опитва да се преобърне по корем.

От корем по гръб. Сложете го по корем и го погалете по гръбчето, за да се почувства спокойно. На около 50 см от него сложете ярка играчка, която да привлече вниманието му. Бавно я местете наляво-надясно и напред-назад, после я сложете встрани от детето на известно разстояние. Когато бебето се протегне да вземе играчката, леко го побутнете, за да се преобърне. Постепенно то ще се научи да се обръща самостоятелно.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.