Дали не прехранвам бебето?

Гладува ли бебето или е прехранено? По колко пъти трябва да го храня и добре ли е да суче и през нощта?

бебето
Дали не прехранвам бебето?

Бебето добре ли е нахранено?

Това е един от въпросите, който вълнува майките. И с право, защото храната е условие за растеж и пълноценно развитие. При използването на шише се вижда колко милилитра изпива бебето, но не и при кърменето.

Някои майки се престарават, като изцеждат кърма и я дават на пеленачето от шише, за да следят за приетото количество. Това не е желателно, категорични са специалистите. Ако бебето свикне да се храни от биберон, почти е сигурно, че бързо ще се откаже да суче. Плюс това изцеждането не е толкова ефективно, колкото кърменето, а и лактацията се понижава. Най-добре е да слагате бебето на гърдата всеки път, когато пожелае. Наблюдавайте реакциите му. Като го видите, че след събуждане започне да отваря устичка, да лапа ръчичките си или близки предмети, значи е гладно. Ако не му дадете да суче, след малко ще започне да хленчи.

Пълните и напрегнати гърди не са гаранция за достатъчния прием на кърма от детето. В тях може да се е образувало много мляко, но каналите им да са запушени и храната да не достига до пеленачето. Меките гърди пък не са знак за тревога. Организмът произвежда мляко и по време на кърмене – когато бебето започне да суче, мозъкът ви дава сигнал, че тялото има нужда от кърма и тя се произвежда за моментната нужда на детето.

Стомахчето на новороденото е съвсем миниатюрно и не може да поема големи количества храна

Затова не може да се засити за по-дълго време. Малкото коластра, която гърдите на майката произвеждат през първите дни след раждането, са напълно достатъчни за потребностите на бебето и не се налага изкуствено дохранване. В рамките на първия месец е нормално пеленачето да суче през 2-3 часа, което прави средно между 8 и 12 кърмения на денонощие.

Ако бебето иска да суче през по-малко от час и е видимо неспокойно, добре е да се посъветвате с педиатър. Друг сигнал за консултация със специалист през първите седмици след раждането са периодите от 4 часа, през които детето не търси храна. То трябва да бъде прегледано, за да се установи дали наддава добре и дали жизнените му показатели са в норма.

Верен показател, че кърмачето си хапва достатъчно, са пълните пелени. През 5-7-ия ден след раждането трябва да имате
поне 5 напишкани и 2-3 наакани, а до края на първия месец – 6 обилно напишкани и 1-3 добре наакани.

Следете теглото на детето. Изгубените грамове след раждането обикновено се възстановяват до две-три седмици. До навършване на 1 месец бебето трябва да наддава средно с 100-250 г на седмица и с 450-900 г на месец (през първото тримесечие).

Имайте предвид, че се наблюдават няколко скока в растежа на кърмачето и тогава то иска да суче по-често заради внезапната нужда от повече калории.

Тези моменти настъпват обикновено през 2 седмици, 1 месец, 3 и 6 месеца. Тогава майките решават, че количеството кърма не е достатъчно и започват да дохранват бебето. Това не е необходимо.

Давайте на детето да суче всеки път, когато пожелае. Така и организмът ви ще започне да произвежда повече мляко и след 2-3 дни кърменията отново ще се разредят.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.