https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Бебешка пудра разболява от рак на яйчниците

0

Рекордните $417 млн. ще плати козметичният гигант „Джонсън и Джонсън“ на жена с рак на яйчниците, използвала пудра на фирмата за дамска хигиена, съобщи Ройтерс

пудра
Върховният съд на Лос Анджелис се произнесе в полза на Ева Ечеверия в най-голямото дело срещу козметичната компания. Съдът прие, че компанията не е предупредила адекватно потребителите си за риска от рак при употребата на продуктите й с пудра. Срещу фирмата се водят 4800 подобни дела в САЩ, писа „Здраве без лекарства“ през юни 2016 г.

Присъдата включва $70 млн. обезщетение и $347 млн. наказателна санкция. Фирмата обяви, че ще обжалва, „защото според науката пудрата ни е безопасна , както се изрази говорителката Ка-рол Гудрич. Тя цитира изследвания, според които няма доказана връзка между рака на яйчниците и употребата на талк в областта на гениталиите.

В България бебешката пудра на „Джонсън и Джонсън“ е била изтеглена тихомълком от пазара. От месеци у нас никъде не се продават продукти на компанията срещу подсичане. Изтеглянето е от страна на производителя и на доставчика и е било без обяснения.

Международната агенция за изследване на рака класифицира прилагането на талк по гениталиите като „вероятно канцерогенно“.

Минералният талк съдържа азбест и причинява рак, но в бебешката пудра и други продукти от 1970 г. се влага талк без азбест

Проучванията на талка без азбест дават противоречиви резултати. Според едни той има връзка с рака, според други -не. Проблемът е още от 1999 г. В САЩ Асоциацията за борба с рака зове жените да използват пудри на царевична основа, а не с Талк. В момента пудра на „Джонсън и Джонсън“ може да се купи само онл айн, и то само във варианта с царевица.

Казусът с Ечеверия е първият от много подобни в Калифорния, стигнал до присъда. Вече има 5 пет подобни в Мисури. Фирмата е загубила 4 от тях и заедно с доставчика на пудра е получила санкции за общо $307 млн. Преди присъдата за Ечеверия най-голямата глоба беше $110 млн.

Миналия май
„Джонсън и Джонсън“ плати $55 млн. на американка за същото – рак на яйчниците от бебешка пудра, използвана над 10 г. През февруари 2016 г. семейството на жена, умряла от същата болест, осъди фирмата за $72 млн.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.