https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Базедова болест: причини и симптоми

0

Терминът базедова болест се използва за група заболявания, свързани е дисфункция на щитовидната жлеза

Базедовата болест е известна още като тиреоид-асоциирана офталмопатия и най-често е свързана с хипертиреоидизъм, т.е. повишено производство на хормони от щитовидната жлеза. В по-редки случаи се дължи на хипотиреоидизъм – понижена функция.

Най-голямата жлеза с вътрешна секреция е основният регулатор на метаболизма и е производството си на тиреоидни хормони играе ключова роля за здравето. Повишената секреция на щитовидни хормони води до тиреотоксикоза, която включва състояния като базедова болест, гуша, токсичен аденом (възел). Промените във функцията на жлезата могат да се отразят съществено на други системи в организма – сърдечносъдовата, половата, гастроинтестиналния тракт.

Според изследванията проблеми с щитовидната жлеза имат най-често хора от 20 до 40-годишна възраст, които се занимават с интелектуален труд. Жените са 6-7 пъти по-засегнати от мъжете. Медицинската наука все още не е изяснила защо те са по-уязвими. Предполага се, че е заради по-деликат ното хормонално равновесие в женския организъм. Смята се, че забо-ляванията на щитовидната жлеза може да са резултат от стресови ситуации и психическо напрежение.

Най-чести нарушения във функцията на щитовидната жлеза с очни прояви са тиреоидит на Хашимото

Срещат се още и карцином на щитовидната жлеза и първичен хипертиреоидизъм. Базедовата болест също засяга по-често жените. Рискът за пушачките е 5 пъти по-висок.

Характерно за тиреоид-асоциираната офталмопатия (ТАО) е, че се развива в две основни фази: активна възпалителна фаза с прогресия, последвана от неактивна фиброзна фаза, обяснява акад. Петя Василева, ръководител на Специализираната очна болница. Интензивният възпалителен период възниква приблизително 18 месеца след установяване на базедовата болест. Но очни прояви може да има още в началната фаза на заболяването.

Симптомите са дразнене, болка (влошаваща се при движение на очите), зачервяване, намалено зрение, промяна във външния вид, а при засягане на очните мускули – двойно виждане. Често настъпват още характерни промени в очите и клепачите – по-широка клепачна цепка е изпъкване на окото, по-рядко мигане, трудности при гледане наблизо и повишено вътреочно налягане.

От извънредно значение е ранната диагноза на базедовата болест и адекватното лечение от офталмолог съвместно с ендокринолог, за да се предотвратят усложнения и увреждане на зрението.

В началния стадий се назначават лубриканти и изкуствени сълзи, слънчеви фотосоларни очила, превръзка по време на сън. При повечето ранно диагностицирани пациенти заболяването протича благоприятно.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.