https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Бавната смърт, до която водят бързите закуски

0

Бързите закуски са изключително вредни за организма, и макар всички да осъзнават това, малко са хората, които наистина могат да се откажат от тях. Привлечени от тяхната практичност, много хора не виждат минусите.

Именно хората, които са измислили обаче са на първо място по наднормено тегло. И за това си има логично обяснение, поради простата причина, че американците с техния забързан начин на живот не отдават предпочитания на домашното готвене. Дори когато са си вкъщи, много често предпочитаната храна са именно хамбургерите и техните разновидности. Специалисти­те от години предупреж­дават за опасността, коя­то се крие в апетитните сандвичи. Ето кои са най-големите им недостатъци:

Излишни калории: Едно от най-големите проклятия на съвременния човек е че е презадоволен от храна за сметка на физическите усилия. За разлика от своите предци, той изразходва много по-малко енергия. Ето защо калориите, които са напълно достатъчни за един възрастен, здрав човек не трябва да са повече от 2000-2500 на ден. От здравословното меню, мазнините не бива да са повече от 30% от цялото ядене, което е около 60-70 грама. От друга страна, една средна порция от заведение за бързо хранене, в която се включват хамбургер, пържени картофки и газирана напитка съдър­жа цели 1030 калории. То­ва е половината ни дневна норма.

hamburgerОкислен холестерин: В хот-договете, хам­бургерите, пържените пи­лета и картофки се съдър­жа в изобилие от окисле­ният холестерин. А това е най-вредният за човешкото тяло, тъй като той е отговорен за стеснението на артериалните съдове и оттам води до атеросклероза и сърдечно­съдови заболявания.

Диоксини: Това са вещества, които проникват в храната от почвата и водата. Веднъж попаднали в човешкия организъм, те вече активно пречат на работата на имунната система. А санитарните органи почти не следят за наличието на вредните вещества от този род в продуктите. Изчисле­но е обаче, че в един биг-маг или в порция пържени пилешки хапки се съдържат 90% от дневната ни норма диоксини.

Консерванти: Няма нужда да говорим надълго и нашироко колко вредни са тези стабилизиращи вещества в хранителните продукти за човека. Те са неразделна част от хранителната индустрия, защото иначе храните ще се развалят по-лесно, но някои от тях са изключително вредни. Те са ос­новните причинители не само на целулита, а и за нат­рупването на оксиданти в тялото ни. Те предизвик­ват стареене на клетките и отслабване на имунната система.

Вредни липиди: Разновидност на вредните липиди са трансмазнините, с които се правят бързите закуски. А те в същото време нямат нищо общо с олиото, с което готвим у дома. От ед­на страна липидите увели­чават нивото на вредния холестерин в кръвта, а от друга – намаляват полез­ния. Но най-лошото е, че об­разуват „обвивка“ около клетките и пречат на дейността им.

Минимум зеленчуци: Всички знаем колко от тези полезни храни се съдържат в бързите закуски – почти нулево. Ето защо се получава така, че на ден получаваме всичко друго, но не и полезните витамини, минерали и влакнини, от които имаме нужда.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.