Безопасно ползване на басейн: живот без гъбички и вагинално течение

Дерматолозите казват, че е задължително да отмиете със сапун всякакви слънцезащитни препарати и козметика от тялото и от лицето

Причината е, че кремовете и дезодорантите може да съдържат химически вещества, които като се смесят с дезинфектантите във водата на басейна, могат да променят формулата си и да се превърнат в токсични агенти.

Като отстраните козметиката, ще си спестите възможни алергични реакции, получени в резултат от взаимодействието с хлора, който задължително се слага в басейните.

От същите съображения е добре винаги да използвате очила за плуване – химикалите могат да причинят алергичен конюнктивит. Ако водата не е достатъчно чиста, е вероятен и епидемичният кератоконюнктивит, който се предизвиква от група вируси. Той не се проявява веднага – инкубационният период е 10 дена. Характерните симптоми са зачервяване на очите – обикновено и двете, обилен воднист секрет, дразнене от светлина, усещане за чуждо тяло. Възможно е клепачите да се подуят. Т.нар. очен грип може да продължи 2-3 седмици. Терапията е с изкуствени сълзи и студени компреси. Изкуствените сълзи помагат за по-бързото отмиване на секрета.

В басейна слагайте и плувна шапка, дори да не е задължително изискване, за да влезете

Тя предпазва косата, която се уврежда от хлора. Защитава и ушите, в които могат да попаднат бактерии от водата.

Разумно е да не ходите боси около басейна, за да не хванете гъбички. Профилактично може да се мажете и с антимикотични препарати.

За разлика от препоръките какво да правят преди басейна, повечето хора знаят, че след това грижливото измиване със сапун под душа също е задължително. После трябва отново да се намажете със слънцезащитни продукти, ако ще останете на открито, или с хидратираща козметика, ако сте приключили с плажа.

Много жени обаче не следват съвета, освен много добре да се измият, непременно да сменят и мокрия бански със сух. Иначе опасността е не да настинат, а да хванат някоя вагиналната инфекция.

Патогенните организми се чувстват чудесно в застоялата влажна и топла среда на мокрия бански. Само за няколко минути, след като сте излезли от водата, дерматофитните гъбички започват да се размножават във влакната.

Освен това хлорът се абсорбира в тъканта и не можете да го изперете под душа. Химикалът може да провокира сърбеж и дори възпаления.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.