Български лекари предлагат ефективен начин да обновим тялото си

Доктор Митко Ригов : Наднорменото тегло е следствие от здравословен проблем

Пролетта е тук и с нея идва желанието да обновим не само гардероба, но и тялото си

Доктор Митко Ригов : Наднорменото тегло е следствие от здравословен проблем
Доктор Митко Ригов : Наднорменото тегло е следствие от здравословен проблем

Сега е моментът да свалим излишното. Специалисти от УМБАЛ „Александровска“ са разработили специална тримесечна програма за редукция на теглото, което ще доведе и до по-крепко здраве.

ИЗГОТВЯНЕ НА ПРОГРАМА ЗА ХОРА С ВСЯКАКВИ ЕНДОКРИННИ ПРОБЛЕМИ

„В новата програма, която разработихме, може да се включи всеки, който иска или има нужда от изготвяне на дългосрочен режим за хранене и оптимизиране на теглото. Не говорим само за страдащи от затлъстяване, а и за тези с хормонални проблеми, стомашно-чревни“, обяснява д-р Митко Ригов. Това е проект, който включва 3-4-месечно наблюдение, срещи с пациента и обучение как правилно да се храни. Но може да се проведе и по-кратък курс.

„Наднорменото тегло обикновено е следствие на някакъв здравословен проблем, наследствен метаболитен синдром или хормонална промяна“, обяснява д-р Ригов. Първата среща на пациента е именно с него. Специалният му кантар сканира тялото и отчита колко мазнини са скрити в отделните му части. Той още мери мускулна маса, костна плътност, водно съдържание и определя метаболитната възраст. Следва преглед при ендокринолог за доизясняване на метаболитния и хормоналния статус. След това се назначава набор от кръвни изследвания. Необходимо е да се види пълна кръвна картина, всички видове обмяна – въглехидратна, пуринова, белтъчна и липидна (видове холестерол и триглицериди). Проверяват се показателите на чернодробната и бъбречната функция, микроелементите, хормоните на щитовидната жлеза, ако се касае за екстремно затлъстяване…

И ДВАМАТА СПЕЦИАЛИСТИ СЕ ЗАПОЗНАВАТ С ИЗСЛЕДВАНИЯТА

След това диетологът подготвя първоначален режим на хранене. Пациентите с по-високо тегло получават нов режим след 20-30 дни, за да не привикне тялото им само към един вид и да спре да слабее. В края на периода пациентът прави ново кръвно изследване, за да провери дали показателите извън норма са вече регулирани. Следват прегледи при дватата специалисти и пациентът получава дългосрочна програма за хранене.

„Месечно е нормално да се свалят от 2 до 6 кг, обикновено това са 3-5 кг. Когато има добре изпълнен хранителен режим, тялото само решава колко да свали. Влияние оказва полът и възрастта, хормоналният статус, психоемоционалното състояние, стресът и напрежението“, обяснява д-р Ригов.

ЗАЩО НАПЪЛНЯВАМЕ

При наддаване 8-10 кг за месец, обикновено става въпрос за хормонален проблем. Причина за бавното и системно наддаване е неправилният прием на повече храни със захар, бяло брашно, мазнини, картофи, ориз. Важно е храните, които имат лошо влияние като тестените, да се консумират през деня, и то при добро тегло. Ако има проблем с теглото, е добре да бъдат ограничени за определен период от време. Някои хора цял ден гладуват и вечер се хранят обилно, а така излишното се трупа.

„Разковничето е в едно индивидуално и умерено хранене, съчетано с движение и повече вода. И редукция на телесни мазнини до по-ниски стойности с консумация от време на време на хляб, вафли, кексове, банички“, убеден е диетологът.

Колкото по-ниски телесни мазнини има един човек, толкова е по-малка вероятността да качи килограми даже при по-неадекватно хранене.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.