https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Къде се спотайват най-опасните бактерии и микроби?

0

В домовете ни се крият множество опасни вируси и бактерии, които причиняват тежки болести

bakterii
Чистите, миете, бършете, изхвърляте боклука и мислите, че домът ви е чист от бактерии. Те се спотайват там, където не се сещате да минете с белина, спирт или оцет.

Дистанционното

Всеки го пипа, без да си е мил ръцете. А по тях има 200 пъти повече бактерии, отколкото по седалката на тоалетната чиния. Най-застрашени са тези, които ядат пред телевизора. Микробите от дистанционното влизат право в устата им. Мажете го веднъж седмично със спирт или влажни кърпички.

Мивката в кухнята

Там живеят около 500 000 бактерии, защото не я чистите толкова редовно, колкото тоалетната. Идват от миенето на чинии, плодове, зеленчуци, от месото и виреят във влагата. Веднъж седмично мийте мивката с белина или кислородна вода, особено около канала и по ръбовете.

Кухненските кърпи

В тях виреят бактерии, защото са влажни. От тях попадат върху вече измити плодове, зеленчуци, чинии и на масата. Сменяйте ги всеки ден и ги перете на над 60 градуса. Ръце, съдове и продукти бършете с различни кърпи.

Гъбата за миене

Тя е рекордьорът в дома по събрани бактерии. Те не умират, въпреки препаратите за миене. За дезинфекция я накиснете в оцет и после я сложете за минута в микровълновата. Сменяйте я често!

Дръжките на вратите

Пипат ги мръсни ръце, а на 1 кв. см от тях виреят до 250 бактерии. Най-много –
на вътрешната дръжка на тоалетната. Веднъж седмично ги чистете с топла вода и белина.

Кючовете на лампите

Осветлението се пуска с мръсни ръце първо в антрето. Чистете ключовете веднъж седмично като дръжките.

Крановете

И те са като дръжките и ключовете. Третират се пак веднъж седмично. Тя е покрита с бактериите от зеленчуците, месото, яйчените черупки. Отваряте, вземате каквото ви трябва, пипате приборите, чиниите и ги разнасяте из кухнята. Мийте дръжката всеки ден.

Чантата

Там има мръсни предмети – ключове, мобилен телефон, пари. Събирате още
микроби от офиса, трамвая, магазина. Повече са, ако чантата е от кожа, защото тя е пореста. Затова я обтривайте всеки ден с влажни кърпички или с вода с оцет.

Завесата на душа

Ако я имате в банята, тя е отлично място за живот и размножаване на микроби и гъбички. Поне веднъж месечно я почиствайте с амонячен разтвор.

Кубчета за лед

Ако използвате многократно една форма, си отглеждате дълготрайно бактерии в плесента, която се натрупва. Във форми за лед има със 70% повече бактерии, отколкото в тоалетната. Затова минете на еднократните пакети за лед.

Кофата за боклук

Много е мръсна заради хранителните отпадъци. Изхвърляйте боклука всеки ден.

Дъската за рязане

Ако е дървена, събира микроби в драскотините си. Мие се след ползване с много гореща вода, а още по-добре да е стъклена.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.