Болните от язва да избягват консумацията на бахар

Ароматният бахар не е за всеки стомах

 

бахар
Болните от язва да избягват консумацията на бахар

Бахарът е открит от Колумб на Карибите и го мисли за пипер. Занася го в Испания, където го кръщават с испанската дума за пипер – pimenta. Зърната му имат силен вкус, затова в никакъв случай не трябва да се прекалява с него. Ароматът му може да бъде описан като смесица от канела, индийско орехче и карамфил. Той трябва да се съхранява в малки опаковки на сухо и тъмно място.

Бахарът съдържа големи количества етерични и ароматни вещества. Той е богат на мастни вещества, лигнин, танин, некристализирали захари, смоли и др. Съдържанието на евгенол в него обяснява защо народът го е ползвал за облекчаване на храносмилателни проблеми и стимулиране на апетита.

Дивечът и говеждото обичат бахара повече от всички други. Той подхожда и на супи, на колбаси, сосове, маринати, ориз и други. Във Великобритания много обичат тази подправка и й се доверяват дори при направата на торти. Някъде пък се използва като естествен консервант. Макар да не е нашенска, тази подправка отдавна е позната на българина. С нея овкусяваме пържоли, пилешко, риба, зеленчукови ястия и, както казахме вече, ориз, като го комбинираме с пипер, дафинов лист, чесън, целина и лук.

Бахар не бива да се консумира, ако пиете някакви минерални добавки и желязо. За бременните и кърмещите също не е препоръчителен. И въпреки че бахарът действа добре при храносмилателни проблеми, той не бива да се ползва от хора с хронични болести на храносмилането като рефлукс, язва, колит и т.н.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.