https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Бъбреците боледуват безсимптомно

0

Проблемите с бъбреците, които водят до нарушаване на тяхната функция и до увреждането им, в началните си фази обикновено протичат без симптоми

babrecite
Поради това хората не търсят лекарска помощ. Мъжете и жените между 20 и 40 години трябва да следят здравето на бъбреците си основно с профилактични прегледи и изследвания. След 45-50 години организмът е атакуван от други заболявания, които дават отражение върху органа на отделителната система.

Лекарите установяват пряка връзка между проблемите с бъбреците и високото кръвно налягане. Колкото по-млад е пациентът с артериална хипертония, толкова е по-голям рискът от засягане на бъбреците.

При мъжете нерядко високото кръвно се появява на 35-40 години. Когато те имат клинична история над 10 години, задължително трябва да се изследва бъбречната функция.

Трудно е да се уточни дали хипертонията или бъбречното заболяване възниква първо. Установено е, че развитието на някои нефрологични болести довежда до високо кръвно. Но веднъж възникнала, хипертонията е фактор, който уврежда бъбреците. Процесите за взаимно
свързани и образуват затворен кръг.

Смята се, че в малък процент високото кръвно е следствие на бъбречно заболяване. В повечето случаи то е съпътстващо. Захарната болест също поразява бъбреците. Това трябва да имат предвид диабетиците, които в България са над 500 000.10 години след поставянето на диагнозата бъбречното увреждане се появява почти закономерно.

Според медицинската статистика хипертонията и диабетът се откриват при 2/3 от случаите на нарушена бъбречна функция. Само 1/3 от проблемите се дължат на първични нефрологични заболявания. Затова при високо кръвно лекарите препоръчват да се направи изследване на урината дори при липса на симптоми и оплаквания, свързани с важния орган на отделителната система.

За да поддържате бъбреците в добро здраве, трябва да водите умерен начин на живот. Може да хапвате всичко, но с мярка. Не прекалявайте с алкохола, спрете цигарите или ги намалете до минимум. Контролирайте стреса. Много е важно да приемате 1,5-2 л вода дневно.

Обърнете внимание на солта, чийто дневен прием трябва да е между 3 и 5 г. Когато човек е здрав, редовно спортува и се изпотява, той отделя сол с потта, пише „Всичко за семейството“. За да запази водно-солевия баланс на организма, той има нужда от повече сол в сравнение с човек, който по цял ден е пред компютъра, придвижва се с кола и почти не проявява двигателна активност. Хипертониците задължително да ограничат солта, защото тя задържа вода и това влошава състоянието им.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.