Бъбреците – уязвими и незаменими

Ние приемаме бъбреците за даденост, тъй като те работят ден след ден и вършат чудеса, без да сме си мръднали пръста

 

бъбреците
Бъбреците – уязвими и незаменими

При това, ако човек се лиши от единия си бъбрек, другият продължава да се труди и за двата. Ако здрав човек дари бъбрек за присаждане, това не скъсява живота му и той ще живее пак толкова, колкото и човек с два нормални и здрави бъбрека.

Бъбреците са с форма на бобени зърна, които постоянно филтрират кръвта от токсини и ги изхвърлят от организма, разтворени във вода. Освен това бъбреците поддържат баланса на електролитите в тялото, сред които са натрият, калият и магнезият. Така те не допускат кръвта да стане алкална или киселинна. Тъй като бъбреците претакат кръвта постоянно, за 1 ден през тях минават над 200 литра кръв.

Но има и още! Бъбреците функционират и като ендокринни жлези, тъй като произвеждат хормони, с които се регулира кръвното налягане и производството на червени кръвни клетки.

Големите артерии, които захранват бъбреците, наричани ренални, доставят кислород и нужните им хранителни вещества. По тях има и снопчета нерви, които мерят кръвното налягане и сигнализират на бъбрека, ако нещо не е наред.

Във всеки бъбрек има над 1 милион миниатюрни структури, наречени нефрони. Във всеки нефрон има сложна мрежа от капиляри по протежение на една още по-сложна структура, наречена тубула.

Накрая цялата урина, филтрирана в нефроните, се доставя в пикочния канал (уретер), който я пренася в пикочния мехур и после извън тялото.

Макар че бъбрекът е забележително устойчив орган, той не е неуязвим. Високото кръвно уврежда не само кръвоносните съдове и сърдечния мускул, но втвърдява и артериални съдове в бъбрека.

Диабетиците са най-уязвими на този вреден ефект. Диабетът е първата причина за бъбречна недостатъчност и диализа, но хипертонията е втората причина. 30% от случаите на хронична бъбречна недостатъчност се дължат на нея. Съчетанието на двете – диабет и хипертония при един и същи пациент, го излага на най-голям риск.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.