https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Бабите – по-добре да гледат децата с инструкции, отколкото така, както знаят

0

Бабите са нужни на всяко младо семейство. но, преди да им поверите така чаканото внуче, обяснете им как се гледа дете

бабите
Бабите не трябва да гледат децата така, както знаят, или както си мислят, че знаят. Днес има нови правила и изисквания.

Бабите са естествените ни еталони за мъдрост. Но те са и източници на някои остарели здравни митове при грижите за децата. Междувременно науката е надградила или дори изцяло подменила онези правила, които те знаят от опит.

Мнозина смятат, че слагането на мазнина върху кожните изгаряния лекува по-бързо. Това е отречено от 15-ина години. По-важно е веднага изгорената зона да се охлади под течаща вода. Но не бива да се покрива с лед, който, вместо да облекчи термичната травма, ще „изгори“ кожата със студ.

От 15 години е отречено и че е по-добре раната от травма да се остави без превръзка, за да „диша“. Тя трябва да се дезинфекцира и превърже с бинт или марля като мярка срещу инфекция.

Според анкети почти една четвърт от бабите и дядовците не знаят, че малките деца трябва да се слагат да спят по гръб, а не по корем или на страна – основен рисков фактор за синдрома на внезапната детска смърт.

Почти половината препоръчват за сваляне на температурата студена вана. Тази погрешна практика от миналото е отречена тотално. Никое дете не бива да се подлага на студена баня, тъй като тя може да понижи критично температурата на тялото и да доведе до хипотермия.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.