Аюрведа – как да се храним през есента и зимата

Branch with olives and a bottle of olive oil isolated on white

Аюрведа – науката за живота, дава своите препоръки за есенното хранене. Тази система разделя годината на 4 сезона и т.нар. „междусезоние”

Аюрведа може да ни даде отговор на много въпроси, свързани със здравословното хранене.

Aюрведа нарича междусезоние преходният сезон. На всеки сезон съответстват вкусове и продукти.

aюрведа
Аюрведа – как да се храним през есента и зимата

Смята се, че от 23 август до 22 октомври белите дробове и дебелото черво изпитват максимално натоварване. Дейността на тези органи се регулира с лют вкус. Затова като подправка в това време на годината се използват чесън и хрян.

През есента аюрведа не препоръчва семките, ядките, семената, както и печивата от пшеничено брашно

От 23 октомври до 21 ноември е есенно-зимното междусезоние. Основният му вкус е сладкият, което означава, че на трапезата ни трябва да има пресни плодове и мед. Горчивият вкус е допълващ – може да се употребяват пшеница и сушени плодове. Лютите и солените продукти могат да се употребяват в малки количества, а киселото напълно трябва да се изключи от менюто. Лимоните, пшеницата, киселомлечните продукти според аюрведа оказват разрушаващо въздействие върху далака и стомаха.

Ако човек се храни правилно целогодишно, няма да има проблеми с кожата. През есенно-зимния сезон се наблюдава дефицит на вит. D, което може да доведе до депресия. Особено полезни за оранжевите зеленчуци, съдържащи бетакаротин. Това забележително „лекарство” помага на кожата да изглежда свежа. Много нужен за кожата е и колагенът, съдържащ се в белтъчната храна: в яйцата, рибата, киселомлечните продукти. Колагенът осигурява тонус на мускулите, дефицитът му води до увисване на кожата.

За да блестят косите, са нужни белтъчини, микроелементи, витамини и мазнини. Ако започне косопад, преразгледайте храненето си. В ябълките например витамините постепенно намаляват, затова ги заменете с цитруси. Тиквата е особено полезна.

През есента не трябва да се спазват диети, защото есенните промени и без това са достатъчно агресивни за човешкия организъм. Разделете дневното си меню на 4 – 6 малки приема – така ще подхранвате организма си, без да го претоварвате.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.