https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Автоагресия – състояние, при което децата се нараняват сами и умишлено

0

Защо някои деца изпадат в състояние на автоагресия и как да се справите в случаите, когато хлапето се самонаранява

vtoagresiya

Ожулени колене и лакти, тук-там някоя синина – това е обичайна картина за повечето деца в резултат на техните лудории и игри. Но когато малкото момиче или момче само си скубе косите, наранява се и си причинява болка, това е сигнал за безпокойство.

Автоагресия може да е следствие от неправилен родителски подход и възпитание, обясняват психолозите. Причините за нея трябва да се изяснят и подобни поведенчески прояви да бъдат преодолени, защото в бъдеще биха могли да се трансформират в злоупотреба с храна, напитки или упойващи вещества в търсене на утеха.

Около 2-годишна възраст детето може да реагира бурно и да изпадне в състояние на автоагресия като отговор на прекомерната строгост на родителите и на техните постоянни забрани. Тъй като волята му системно е потискана, то се страхува да насочи агресията си навън и обръща своята собствена сила към себе си, борейки се с ограниченията. При подобен случай майката и бащата не бива да се карат на детето, още по-малко да го удрят. Така само ще подсилят неговата реакция. Правилно е да го вземат в прегръдките си, докато се успокои.

Психолозите съветват родителите да преразгледат изискванията си към него и да отменят част от наложените забрани.
Предразположени към автоагресия са децата със слаба нервна система, чиито родители често ги ругаят и обиждат. Когато се случи нещо нередно, за което се опасяват, че ще им се карат мама и татко, те могат несъзнателно да започнат да си дърпат ушите. Тази реакция показва, че обидите им причиняват болка. Експертите съветват родителите да утешат детето: „Не се разстройвай заради счупената играчка. Хайде да се опитаме заедно да я поправим“. Занапред трябва да се въздържат от остри критики и обиди и по-често да изразяват любовта си.

В някои случаи хлапето може да удари себе си и да се разплаче в опит да манипулира възрастните и да наложи волята си или да провокира съчувствие. Ако сте наблюдателни, лесно ще разкриете неговия план. След като си нанесе удар, то обикновено изчаква да види как ще реагират родителите. Неправилно е те да заменят своята твърдост със съжаление или с подчертано внимание, пише „Всичко за семейството“. По-добре да сменят генерално подхода, за да предотвратят нежеланото поведение.

Когато усетят приближаването на подобна ситуация, нека попитат: “ Имаш ли да ми казваш нещо?“ или „Когато се сърдиш, искам да знам защо“ Поощрете разрешаването на проблема по този начин: “ Добре, че ми сподели причината за лошото ти настроение. Когато се удряш, не мога да разбера какво искаш да ми кажеш.“

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.