https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Атопичният дерматит – бреме за цял живот

0

Едно от най-често срещаните възпалителни заболявания на кожата, характеризиращо се с нетипична реакция към множество алергени е атопичният дерматит (ендогенна екзема). Децата в ранна възраст са особено податливи на това заболяване, а още по-лошото е, че не е сигурно дали ще бъдат излекувани, тъй като болестта е хронична, протича с периоди на обостряне и затихване. Тя може да избива по кожата на човек дори когато вече е далеч от детските си години. Ако вие се сблъскате с този проблем знайте, че трябва да се отнасяте изключително сериозно към него и да полагате стриктни грижи. Вижте няколко важни съвета:

атопичен дерматит1. Ако единият от родителите страда от това заболяване е препоръчително детето да бъде кърмено, защото тогава има по-малка вероятност да развие екзема.

2. При рецидив на заболяването е необходимо да се ограничи временно консумацията на мъхести плодове, като праскови и кайсии, цитрусови плодове, риба, шоколад.

3. Да се избягват дрехи от синтетични платове и вълна за децата, те трябва да бъдат от памучни материи.

4. Детето не бива да се претоварва психически и за целта трябва да му се изработи дневен режим, включващ достатъчно часове за игра и почивка.

5. Ако екземата е в комбинация с бронхиална астма трябва да се премахнат всички алергизиращи фактори (цветя, пухени възглавници) от жилището!

6. На децата трябва да се осигурява максимално пребиваване на чист въздух.

7. Желателно е на децата, болни от ендогенна екзема, да се провежда ежегодишно високопланинско климатолечение и морелечение.

8. Децата с атопичен дерматит не бива да се имунизират. Изключение се прави само за имунизация против дифтерия и тетанус, като преди това се провежда предварителна подготовка с медикаменти от лекуващия лекар.

9. Ноктите на децата трябва да се изрязват редовно, за да нямат те възможност да се разчесват.

10. Страдащите от атопичен дерматит да се насочват към професии, в които няма да имат контакт с алергизиращи фактори.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.