https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Атмосферното налягане и неговото влияние върху здравето на болните хора

0

Атмосферното налягане оказва влияние не само върху здравето на болните хора. По някакъв начин то се отразява и върху това как се чувстват здравите


АКО Е МНОГО ГОРЕЩО ИЛИ ПРЕКАДЕНО СТУДЕНО

В студено зимно време налягането дори на здравите хора е повишено с около 5 мм живачен стълб в сравнение с лятото. Този фактор трябва да се има предвид при дозировката на лекарството в зависимост от сезона.

Хипертониците трябва да знаят, че сериозното усложнение на хипертоничната болест – инсултът, може да се провокира от климатичен фактор, като рязка смяна на климата и значителни колебания в атмосферното налягане. Ако имате кардиологично заболяване, при излизане навън в горещина (над 25 -30°С) или студ (минус 25 – 30°С) можете да изпитате болки. Затова трябва да останете известно време навън, за
да се адаптирате към условията.

Антициклонът е съпроводен с повишено атмосферно налягане. В това време обикновено страдат хора, подложени на различни спазми, обострят се исхемичната болест на сърцето, жлъч-нокаменната болест, еластичните колити.

ВЛИЯНИЕТО НА АТМОСФЕРНОТО НАЛЯГАНЕ

Атмосферното налягане е важен показател за метеочувствителните хора. Нормалното за човека е 740 – 750 мм живачен стълб. Под 720 мм е ниско, а над 775 високо, и такива скокове се отразяват негативно на самочувствието. В дни с ниско атмосфер -но налягане пациентите с високо кръвно трябва да прекарват повече време на открито, като се движат умерено. Когато атмосферното налягане е повишено, по-добре е да намалят физическата активност и да си почиват у дома. За хипертоника е по-опасно високото атмосферно налягане – той не може да се адаптира и съдовете реагират със спазъм.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.