Астмата – колко опасна може да бъде и как да я познаем?

Астмата е хронична болест, която представлява възпалително заболяване на белите дробове, от което страдат много хора, включително и деца

астмата
Астмата се характеризира с чести проблеми с дишането. Болните от астма са повече от 300 000 души по света. Хората, които страдат от астма в България също са много, и техният брой непрекъснато се увеличава.

Асмата се открива твърде късно или това въобще не се случва, поради което не се провежда и лечение. Когато се прилага адекватна терапия, може да се гарантира добро качество на живот.

Лекарите все още не знаят каква е причината да има толкова много хора болни от астма. Най-фрапираща е статистиката в Австралия, където около 1/4 от децата страдат с астма. А в САЩ само за 18 години броят на пациентите се е удвоил. Специалистите съсредоточават своето внимание върху вирусните инфекции. Задух, хрипове и кашлица налагат посещение при алерголог или пулмолог.

Не са за подценяване и алергените от околната среда – цветен прашец от дървета и треви, домашен прах, пърхут от животни, хранителни продукти.

Допреди 10-20 години се смяташе, че изгорелите газове от автомобилите и други подобни замърсители са водеща причина за драстичното увеличаване на заболеваемостта от астма. Но проблемът се оказа много по-сложен. В него се намесиха решително генетичната предразположеност и състоянието на имунната система в ранна детска възраст. Не на последно място се нарежда хроничният стрес или епизодите на силен стрес. Психическото напрежение и емоционалната неустойчивост могат да се превърнат в пусков механизъм на болестта или да я обострят.

Астмата може да се прояви с класическите пристъпи на задух, но също и с кашлица, хриптене, стягане в гърдите. Това са все симптоми, които показват, че нещо се случва с дихателните пътища и с белия дроб.

Необходимо е посещение при специалист – алерголог или пулмолог. Терапията е продължителна и изисква лекарско наблюдение. Прилагането на медикаменти е насочено към овладяване на пристъпите и предотвратяването им. Профилактиката се свежда до отстраняване на причините, които водят до влошаване на състоянието. Необходимо е често да се излиза на свеж въздух и да се проветрява дома и работното място.

Тютюнопушенето е недопустимо, включително пасивното. Тези превантивни мерки наистина помагат и значително намаляват честотата на пристъпите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.